Grattis Nicke!

Nicke fyller 3 år idag! Grattis till honom och hans syskon! Vi hoppas, hoppas att Nicke passerar alla hälsotest och går att använda i avel för han är så trevlig och fin!
 

Doris

Nu har vi haft nöjet att få låna Doris(Kiwi) en vecka och hon ska flytta till en ny fodervärd idag. Hon är en mycket glad och härlig valp! Hon är ca 42 cm i manken och väger 14,5. Hon är inte lätt att fota och jag tycker inte bilderna gör henne rättvisa riktigt. Men här är i alla fall några nytagna på 6 månaders-tjejen:
Vi är så glada att vi har henne som fodertik! Hon är mycket fascinerad över Moya och Mira och fungerar jättebra ihop med dem. Nu önskar vi henne lycka till i sin nya familj!

Fler bilder på Karma

Vi fick även dessa fina bilder på Karma:
 
De två understa är innan hon klipptes

Calmas kompisar

Vi fick lite skojiga bilder från Tyskland. Calma(Kayla från k-kullen) bor tillsammans med två till perroflickor. Matte har precis fått kennelnamn www.perro-mio.de och väntar en kull valpar med Zora som den ena tiken heter(i mitten). Här poserar de tre damerna:
Och här är Calma ensam i baren :-)
Vilken blick!
Och så några till fina bilder som vi fått på härliga Calma, 6 månader:
 
 

Resten av K-gänget

Här kommer bilder på resten av k-kullen 6 månader gamla:
Selma(Kiara):
 Teo(Kalimero):
 
Karma:
 
 och så till sist Doris(Kiwi) som flyttar till sin nya familj idag:
 
 

Sancho prcd-PRA clear!

Vår avelshane Ramita de Palma Juan Sancho
HD A, ögonlyst ua, NAD-free och nu även prcd-PRA clear!
 
Och så här fina valpar har han blivit pappa till i kennel Solhems: www.solhems.com
Eftersom båda föräldrarna är fria från både vingelsjuka(NAD) och prcd-PRA(ögonsjukdom som kan göra hunden blind) blir hela denna kull fri från dessa anlag och behöver inte testas ens inför eventuell avel :-)
Sancho är beige och vit med svarta pigment och hans fästmö Chica likaså. Den beiga färgen hos perron är mycket fascinerande tycker jag! Två beiga perros kan bara få beiga valpar. Men ibland kan det vara svårt att veta om en perro är brun eller beige eftersom många bruna perros blir blekta i färgen. Det bästa sättet att avgöra färg är att se hur de ser ut som valpar. Då har de sin ursprungliga färg. Den beiga färgen kan i alla fall bli många olika nyanser från ljust gräddbeige till mörkt guldbeige och valparna kan ha vita tecken. Nos och andra pigment, såsom runt ögon och läppar, kan bli antingen svart eller brunt. Den här mörkaste beiga killen på bilden verkar få svart pigment. Blir han urläcker eller!?
Jag tror det finns hanvalpar kvar att tinga i kullen som finns i Göteborg.

Härlig ras!

Visst är väl perron för härlig som är lite kattlik ibland, bergsget ibland och mycket hund ibland :-)
Här är en bild på Enya i trädet med Biggans barnbarn. "Lillasyster" Joya vill också upp i trädet :-)
 

K-kullen 6 månader!

Idag blir K-kullen 6 månader. Det verkar vara en glad och social kull.
De är jämna i storlek. Mellan 42-44 i mankhöjd och väger mellan 14-16,5 kg. Här är några bilder.. fler kommer. I ordningen: Ada(Kola), Calma(Kayla), Charlie(Karlino) och Tessa(Kimbra)

Vår fodertik Doris(Kiwi) bor hos oss nu i två veckor för vi behövde hitta nytt hem till henne på grund av olika omständigheter i hennes familj. Vi har hittat en underbar familj till henne och hon flyttar dit nästa fredag. Hon är så härlig! Bilder kommer när vi tagit nya och förhoppningsvis även på resterande syskon i kullen.
 

Fina j-killar

I helgen ställdes Calmigos Junior(Zigge) ut i Göteborg. Det var två valpar från Cencerro med också och Zigge kom tvåa med HP.
Han fick jättefin kritik!

Vi fick också två nya bilder på brorsan Gimli (Juanito):
 
 
 

Sancho pappa!

Nu har vår hane Sancho blivit pappa för första gången. Chica fick 5 hanar och 2 tikar i går i 7 nyanser av beige med vita tecken. Underbart fina ser de ut! Se mer på: www.solhems.com
 
 
 
 

NAD

Vi håller på och testar våra avelshundar för NAD (Vingelsjukan). Idag har svar kommit på Dita och hon var fri!! Jippi!
Och även Torres är fri vilket innebär att hela vår j-kull blir fria genom föräldrarna! Så himla bra!! Så härnäst inväntar vi svar på Moya. Vi håller tummarna!
Fina Dita!

Emilio pappa igen

Calmigos Emilio har blivit pappa till sin tredje kull. Den här gången i Holland igen.
En kull på 6 vackra valpar. 4 tikar och 2 hanar.
Här är kennelns sida:http://donnakasandra.wix.com/casakasandra#!puppies/c19ql
Vår Miras pappa Amigo är farfar till tiken :-)

Utställning i Norge

Hagar och Nicke, tillsammans med Anette, som äger Chantos dotter Jazza, for till Norge i helgen till en stor utställning. Nicke blev tvåa av championhanarna och fick excellent. Jazza placerade sig som 4:a av alla tikar.
 
 
 

Enya upplyttad!

I helgen tog Enya (och Biggan) två pinnar i agility och blev då uppflyttade till klass 2. Superkul!
Vi längtar så till våren när Enya ska få flytta in till oss och få sin kull valpar hos oss!
 

J-valpar igen

Här kommer några till bilder på fina j-valpar som är 6 månader.
Vår foderhane Gunnar(Julio) som är så duktig och ligger plats bredvid den stooora hunden.
Och en till bild på söta Gunnar:
Chinto(Jacinto):
 
och Smilla(Jolin) som är så cool på bussen på första bilden och leker bergsget på den andra:
 
 
 
 
 

Chica dag 51

Runt den 26 november är det dags för Chica att få sina valpar. Hon är så stor! Jag gissar på 9 stycken. 9 stycken beiga och beige/vita :-)
Är du intresserad av valp redan i Januari så kika in på kennel Solhem: http://fozzie.se/
Eventuellt vill vi ha en fodervärd till valp ur denna kull så hör av dig om det låter intressant.
 
 

Pons träffar Foxy

Pons från vår J-kull har hittat en perrokompis i Akalla där han bor. Det är Foxy från La Sirenitas kennel. Så kul!
Här är en bild från dagen när de träffats och lekt.
Och så en bild på fina Pons(José) som är ca 47 hög och väger 15,7 vid 6 månader.
Nästan alla har rapporterat från j-kullen och vikterna ligger mellan 12,5 till 17 kg. Höjderna är mellan 40 och 47. Det ska bli spännande att se om det stannar här. Många av våra valpar har varit färdiga på höjden vid 6 månader. Men lika många har vuxit någon eller några centimetrar till. Men ingen har blivit mer än 3 cm högre efter 6-månadershöjden... Hm, Gunnar! Du får växa 4 till så du blir tillräckligt stor  ;-)

Logga?

Jag råkade hitta den här teckningen (nedan) som jag ritat för X antal år sedan när perroklubben sökte bild till sin logotyp. Jag använde Moya (som då var ca 1 år) som mall från bilden ovan och så ritade jag av hennes siluett och spegelvände den så det blev två perros mittemot varandra. Den ena fick bli stubb och tvåfärgad med kort päls och den andra långsvansad och enfärgad med lång päls för att visa rasens olika sidor.

Det blev en annan fin perroteckning som blev logga för perroklubben men det var lite kul att hitta min teckning. Jag hade glömt bort den - och jag hade glömt att jag använde Moya som mall. Men fotot på henne låg tillsammans med teckningen och då mindes jag. Man kanske skulle använda den som egen logga....
 

Blingbling

Det är lite kul med fina halsband och koppel. Så här fina är Moya och Mira vissa dagar :-)
 

Ella provar på vallning

Perron har ju vall i sig har man hört och vi har även märkt att speciellt Moya verkar ha mycket av den varan i sig..
Vi har under dessa snart 10 år vi haft Moya velat prova på vallning och jag försökte under en period lite halvhjärtat få tag på några frivilliga får som vi kunde få prova på, men vår närmaste bonde är inte så samarbetsvillig och längre än så gick jag inte.
Jag blev glad när jag fick höra att Stockholms lokalombud fått till detta och att en av våra "valpar" har fått prova på. Det var Susanne och Ella som var med i går och fick träffa tre fina får. Klicka på länken nedan för mer info och filmer för den nyfikne:
http://www.bloglovin.com/frame?post=1880029547&group=0&frame_type=a&blog=10309427&link=aHR0cDovL3N1c2VsbGEud29yZHByZXNzLmNvbS8yMDEzLzExLzEwL3NraXRpZy1tZW4taGFybGlndC1nbGFkLw&frame=1&click=0&user=0

Tovas första utställning

Det gick bra för Tova(Jazza) på hennes första utställning; Malmö Valputställning. Hon blev andra bästa valp 6-9 månader med HP :-)
 
Så här trött blev hon efter utställningen:

Zigge (Junior) kunde tyvärr inte vara med för hans familj blev sjuka.
 

J-kullen 6 månader

Nu är j-kullen 6 månader. Här är Jazza(Tova) med sin faster Sacha:
Jazza och Junior(Zigge) ska på sin första utställning (i Malmö)i morgon. Vi rapporterar här hur det går.
 
Joya i Funäsdalen mår bra i snön. Hon är ca 40 cm hög och väger 13.6 kg:
och rullar ihop sig i leksakslådan :-)
Sötnos!
Juanito (Gimli) verkar bli större och kraftigare än vi trodde. Han är nu 47 cm hög och väger 17 kg:
 Fin kille!
mer info kommer..
 

Björnen Chanto

Vi fick den här fina bilden på Chanto från vår första kull, C-kullen. Chanto är en av våra avelshanar
Han är som en lufsig björn, Chanto! Så härlig och social med människor. Jättemjuk och go med tikar och valpar men har tyvärr utvecklat lite hanhundstjurighet. Han är en väldigt aktiv och stark perro så matte Mona har haft lite att bita i.
 
Chanto är pappa till fyra kullar i olika kennlar. Vi har själva delägt hans dotter Zoya som har två kullar valpar hos oss. Vi är väldigt nöjda med Zoya, hon är en mycket social perro men också väldigt aktiv. Vi är även väldigt nöjda med Zoyas 15 valpar så här långt.
 
Vi har frågat de olika uppfödarna om hur Chantos valpar har blivit och det verkar som att han, med några undantag, lämnar väldigt sociala valpar. Vad vi hört så är de väldigt friska också. Flera är även väldigt snygga exteriört och går bra på utställning och några tävlar inom andra hundsporter som agility till exempel. Det negativa vi hört att är att vissa individer är lite väl aktiva (lätt till stress?) och att några är lite väl skarpa, speciellt med andra hundar. Men i det stora hela känner vi oss dock ganska nöjda med vad Chanto lämnat.
 
Det är viktigt även för hanhundsägare att noga utvärdera vad hunden lämnar. Låt det gå lite tid mellan kullarna och utvärdera emellan. Ingen hund ska heller få för många valpar. Den här texten är tagen ur SKK:s avelsprogram:
"En gräns som brukar nämnas är att ingen hund under sin levnad ska producera fler avkommor än motsvarande 25 % av det genomsnittliga antal valpar som registrerats per år inom rasen, baserat på statistik över de senaste årens registreringar."
Det registreras ca 200 perrovalpar per år och det skulle innebära att en individ "får" bli förälder till max 50 valpar. Men det betonas i texten att detta är en absolut övre gräns och inget att sträva efter. Perroklubben rekommenderar i RAS att ingen hund ska lämna fler än 25-30 valpar.
 
Chanto har fått 17 valpar. Kanske får det räcka med det. Men om någon väldigt trevlig tik dyker upp så finns ändå marginalen att han skulle kunna få en kull till :-)
 
Här är en av Chantos fina döttrar SEUCH Phansos "Jazza"
 
 

Sancho NAD-fri!

Ramita de Palma Sancho är genetiskt fri från den hemska Vingelsjukan NAD som upptäckts inom vår ras.
Så himla skönt! Även Sanchos fästmö Chica är fri och då kommer alla deras valpar att vara fria från NAD!
 
Fyra fall av denna neurologiska sjukdom har upptäckts i Sverige. Det finns inget botmedel utan hunden måste avlivas:-( Sjukdomen har drabbat unga hundar, runt ca 10 månader. För att en hund ska kunna bli sjuk i detta måste båda föräldrarna vara bärare av sjukdomen. Om en av föräldrarna är fri kan ingen valp insjukna. Så nu när vi vet att Sancho är fri är det ingen risk att para honom med Enya i vår. Vi har även skickat in prov på Dita och ska skicka in på Moya.
 
Det är inte lätt att vara uppfödare alla gånger och försöka undvika alla sjukdomar och defekter. När en sådan här ny sjukdom uppdagas kan man ju omöjligt veta! Fortfarande känner vi oss inte säkra för våra tre senaste kullar som bara är 5-9 månader gamla och man inte vet deras föräldrars status men Ditas svar kommer förhoppningsvis snart och J-kullens pappas blod är också inskickat. Om Moya är fri kommer vi veta att även C-kullen är fri eftersom pappan till den kullen är fri. Då är det ingen risk för lilla Indra/Mercy och även Zoya blir automatiskt fri (som är efter Chanto i C-kullen och Bella som är testad clear/fri också) och då kan ingen i J-kullen bli sjuk heller. Sen har jag tänkt flirta lite med hanhundsägare till övriga kullar och se om de också kan tänka sig skicka in blodprov.
 
Så nu får vi hålla tummarna att kommande prover är bra!
 
 

Chica växer

Vi har ju lånat ut vår hane Sancho till kennel Solhem. Tiken Chica växer och mår bra och var så här tjock dag 40. Jag gissar på många valpar!
Eventuellt söker vi en fodervärd till valp ur denna kull. Leverans beräknad i slutet av januari, 2014.

Ninka

Elina har tagit den här fina bilden på söta Ninka (Harissa) ur vår h-kull. 1,5 år gammal är kullen nu.
 
 

Doris hälsar på

I helgen fick vår lilla bruna chokladpralin till fodertik, Doris (Kiwi), sova över för första gången sedan hon flyttat från oss vid 8 veckors ålder. Nu har hon hunnit bli lite mer än 5 månader. Det gick jättebra att sova över och vi lyckades få till några skapliga bilder på nyklippta, busiga tjejen. Men hon är inte lätt att fota! Hon har ärvt sin mammas livliga temperament tror jag men även Zoyas otroliga kärlek till ALLA människor! :-)
Moya och Mira var lite läskiga tyckte Doris först men sen var de väldigt spännande! De höll henne på plats så hon skötte sig såååå exemplariskt men så fort hon var ensam med någon av oss märkte vi hur mycket bus och spring det finns i den lilla kroppen :-)
 

RSS 2.0