Björnen Chanto

Vi fick den här fina bilden på Chanto från vår första kull, C-kullen. Chanto är en av våra avelshanar
Han är som en lufsig björn, Chanto! Så härlig och social med människor. Jättemjuk och go med tikar och valpar men har tyvärr utvecklat lite hanhundstjurighet. Han är en väldigt aktiv och stark perro så matte Mona har haft lite att bita i.
 
Chanto är pappa till fyra kullar i olika kennlar. Vi har själva delägt hans dotter Zoya som har två kullar valpar hos oss. Vi är väldigt nöjda med Zoya, hon är en mycket social perro men också väldigt aktiv. Vi är även väldigt nöjda med Zoyas 15 valpar så här långt.
 
Vi har frågat de olika uppfödarna om hur Chantos valpar har blivit och det verkar som att han, med några undantag, lämnar väldigt sociala valpar. Vad vi hört så är de väldigt friska också. Flera är även väldigt snygga exteriört och går bra på utställning och några tävlar inom andra hundsporter som agility till exempel. Det negativa vi hört att är att vissa individer är lite väl aktiva (lätt till stress?) och att några är lite väl skarpa, speciellt med andra hundar. Men i det stora hela känner vi oss dock ganska nöjda med vad Chanto lämnat.
 
Det är viktigt även för hanhundsägare att noga utvärdera vad hunden lämnar. Låt det gå lite tid mellan kullarna och utvärdera emellan. Ingen hund ska heller få för många valpar. Den här texten är tagen ur SKK:s avelsprogram:
"En gräns som brukar nämnas är att ingen hund under sin levnad ska producera fler avkommor än motsvarande 25 % av det genomsnittliga antal valpar som registrerats per år inom rasen, baserat på statistik över de senaste årens registreringar."
Det registreras ca 200 perrovalpar per år och det skulle innebära att en individ "får" bli förälder till max 50 valpar. Men det betonas i texten att detta är en absolut övre gräns och inget att sträva efter. Perroklubben rekommenderar i RAS att ingen hund ska lämna fler än 25-30 valpar.
 
Chanto har fått 17 valpar. Kanske får det räcka med det. Men om någon väldigt trevlig tik dyker upp så finns ändå marginalen att han skulle kunna få en kull till :-)
 
Här är en av Chantos fina döttrar SEUCH Phansos "Jazza"
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0