Jag träffar Cima

Sådan tur man har ibland. Lilla Encima (Cima) från E-kullen bor ju vanligvis en bit norrut i Sverige men just i förrgår när jag var hos Chanto i Bålsta råkade Cimas familj vara i Bro ca 1 mil bort och hälsade på släktingar! Tack Yvonne och Felicia för att ni tog er tid att åka över för att visa upp er lilla sötnos!


Cima 9,5 månad gammalSå jättefin och trevlig! Såååå lik mamma Dita!

Zita i montern

Tack snälla Louise för bilderna när Zita (C. Carmenzita, mamma till vår F-kull) stod i montern på Älvsjömässan!


Foto: Louise Mörnstrand (som har Isa och Dicho)

God Jul!

Lite sen julhälsning men det har VERKLIGEN varit fullt upp. Elina fyllde 18 år den 22:a december så då hade vi stort kalas här hemma och så hade vi jul hemma hos oss också. Mitt i alltihop var Diza i ett tidigt höglöp och skulle besöka Chanto. Vilken tur att Mona och Tuula (och vovvarna förstås) klarade sig utan mig! Så nu hoppas vi på nya Chantovalpar om ca 2 månader. Här är en bild på en av hans döttrar med tiken Lene. Hon heter Phansos Rock 'n roll och kallas Jazza:


Två av våra "valpar" skulle stå i rasmontern på stora hundutställningen i Älvsjö förra helgen men Ella, som var den ena, började löpa så hon fick stanna hemma. Däremot charmade nog Zita (Carmenzita) några eventuella valpköpare i montern. Vi ska se om jag få tag i några bilder på detta.

En kall och snöig vinter är det och vi har varit livrädda för att Mira ska få lika besvärligt med sina höfter som förra kalla vintern. Vi har varit jättenoga med att hålla henne varm med täcke och peppar, peppar så har hon klarat sig skapligt hittills. Inga sjukdomar är ju roliga men tänk, att om jag fick välja skulle jag tusen gånger hellre vilja att hon hade katarakt och såg dåligt eller hade tyroidea så hon kunde äta medicin så hon var ok än att ha mer eller mindre värk varje dag i hela sitt liv och ha ett instabilt bakställ!

Vi har fått jättemånga, fina julkort. Tack alla! Vi lägger ut två stycken här som inte blir publicerade någon annan stans och det är från brorsorna Dios och Zigge(Diablo) med familjer.Dolly hälsar på

Den här helgen som var har Dolly (Calmigos Dorisa) bott hos oss. Det var jättekul att få rå om henne en helg! Hon har skött sig superbra! Hon är glad, lekfull och kramgo :-) Moya och Mira gillar henne också och hon tycker det är jättespännande med de "stora" hundarna. Hon kommer verkligen ihåg alla i vår familj och vill kramas helst hela tiden. Elinas pojkvän blev också accepterad som att han hörde till familjen. Däremot tokskällde hon på min mamma när vi skjutsade henne i vår bil och Dolly var bak i buren. Men så fick hon en godisbit och då blev hon tyst. Hon är trygg i sig själv, hon har inget behov av att tassa efter mig hela tiden utan lägger sig och sover själv i hallen.

Vi har varit på skogspromenader och vovvarna har busat i snön på vår tomt och letat leksaker. Men Dolly jagade mest Mira när hon sprang och letade. Hon verkade tro att Mira lekte med henne :-)

Jag har också klippt Dolly och hon var ganska tovig/luddig i pälsen så det tog lite tid men hon var otroligt duktig och tålmodig! När man kom till ansiktet och tassarna så trilskades hon lite, men vilken skillnad mot första klippningen som var rena brottningsmatchen för att hon var så envis och inte ville! :-/

Jag lyckades fånga henne i ett av sina tokspratthopp. Ingen tass är i marken. (Det blev lite mörka bilder)


Hon är ju ca 1,5 år nu. Jag ser inte mycket av mamma Chanja i hennes utseende. Tidigare har jag mest tyckt att hon har varit lik pappa Lukas men nu när jag klippte henne så slog det mig plötsligt hur lik hon är mormor Moya i mycket! De är exakt lika stora och har väldigt lika kroppsform. Huvudformen och ansiktsuttrycket är mycket lika men man lurar sig lite på färgen. Dolly håller på och blir mer blekt i den bruna färgen men har kvar mörkt brunt just runt ögonen. Hon påminner om en liten tvättbjörn :-)      
Men när det gäller vissa rörelser och så svansföringen då tänker man på.... 
Pappa Lukas:


Och söta Dolly:


Den här bilden är dock tagen i somras när hon var och hälsade på. Jag kom inte ihåg att ta fram kameran innan klippningen den här gången. Konstigt, det känns som att det har hänt förut... sicken lat fotograf jag har blivit efter att ha blivit servad av dotter Elina i många år.


prcd-PRA...

...är en ögonsjukdom som innebär att valpen/hunden kan bli blind. Den finns hos många raser, pudel och portugisisk vattenhund för att nämna två. Man har även konstaterat denna sjukdom hos perros, så i Finland, Tyskland, Holland och USA mfl har man testat vår ras mot detta länge. I Finland finns många bärare så man kan ju gissa att så även är fallet i Sverige. Det som är bra med sjukdomen är att den är så lätt att undvika. Det går jättebra att använda bärare i avel men man ska aldrig sätta ihop två bärare. 

Hur som helst, så ville vi veta vad våra avelshundar är och hittills har vi kollat Moya och Chanto. Moya var bärare (carrier) och Chanto var fri (clear).


Chanto ögonlyst igen

Även denna gång blev Chantos ögon utan anmärkning. Han ska ju användas i avel igen i december/januari och det var ca 1 år sedan han ögonlystes sist. Tack Mona! och skönt att allt var bra!


RSS 2.0