Gulliver har flyttat till oss

Idag har Gulliver flyttat hit. Gulliver är en beige chinchilla som har det vackra namnet Zorba's William Gulliver i stamtavlan :-) Han är född i Norge men har bott hos en uppfödare i Skåne.

Gulliver 8 år gammal. Foto: Susanna Dahlgren

Allt började år 2000 när vi köpte våra två första chinchillor som husdjur till barnen. Chinchillor är väldigt speciella små djur som kan bli 20 år gamla! Vår hane som vi skaffade år 2000 dog sorgligt nog i julas efter en misslyckad kastration. Vårt chinchillapar hade fått en dödfödd unge och en missbildad så vi kände att kombinationen inte var den bästa och tänkte därför kastrera Jigglypuff som han hette (efter en pokemonfigur).
 
Vår söta Jiggly som bodde med oss i 9 år. Han hade färgen black velvet

Jiggly, som vi kallade honom, var en mycket tillgiven och kelig chinchilla som vi kunde ha lös tillsammans med Moya. Moya älskar små djur och vill naggas i pälsen på dem. Mira som har ungefär 100 gånger mer jakt i sig ser mer ut som att hon vill äta upp dem i en munsbit.


Moya vill gosa med en av våra ungar

När Jiggly dog blev vår hona Emmie ensam och enligt Jordbruksverkets regler får inte chinchillor leva ensamma. De är väldigt sociala djur och mår inte bra av det. Vi tvekade om vi skulle ge bort Emmie till någon men vi har så otroligt svårt att göra oss av med djur som kommit att bo hos oss! Till och med små chinchillor. Så då gällde det att få tag på en ny parter till Emmie i passande ålder. Och till slut hittade vi Gulliver :-)

Som sagt är chinchillor väldigt speciella djur och de går dräktiga i 4 månader. Ett chinchillapar kan sitta ihop i åratal innan det föds en unge. Oftast får de bara en unge men två till tre stycken kan det även bli någon gång. Chinchillabebisar föds helt utvecklade med päls och ser ut som en "färdig" liten chichilla som kan hoppa omkring direkt. Här är en bild på en av Gullivers tidigare bebisar någon dag gammal och till höger en unge som fötts i Finland efter en unge som vi exporterat dit:
  Foto: Maarit Lähdesmäki
Foto: Susanna Dahlgren


Och här är vår vackra Emmie som har färgen vit ebony.

Jaha nu har ni fått en liten lektion i chinchillor :-)


Ännu en härlig dag!

Först åkte jag hem till Dolly (och matte Lina) och klippte klart Dolly. Hon hade filtmatta på benen plus på några andra ställen och vi ville spara 13 mm så det var lättare att ta när det trasslat ut sig lite. Annars skulle vi få ta 6mm-skäret , men nu gick det bra med 13 mm. Ingen kamera hade jag med mig men vi får be Lina skicka en bild på Dolly när hon är färdigklippt :-)

Sen åkte jag med Moya, Mira och Dina till klubben för att möta upp Ann och Chanja. Det var underbart väder, sol och lagom kallt. Hundarna hade jättekul. Dina och Chanja kände igen varandra och busade. Dina såg ut att vara stöpt i en Chanjaform men en gängligare 8-månadersvariant :-) De var så lika varandra! Jättekul att se! Tyvärr kom ingen kamera med nu heller för att föreviga de tre generationerna.

Det får bli ett porträtt på Dina från igår istället.


Och en busbild från igår


Sportlov

Vi har sportlov den här veckan så barnen och jag (som är lärare) är hemma och har det skönt! Idag var en underbart solig dag med mycket snö (som sagts tidigare).
Vovvarna har busat länge på tomten.

Moya och Dina i full fart

Dina ser ut som en svart liten lakritshund mot den vita snön :-)


Idag har vi även passat på att låta systrarna Dolly och Dina träffa varandra och vi gick en promenad i skogen. Det blev till att pulsa sig fram så det var bra träning för både människor och hundar :-)Dina och Dolly. Vilka runda fina snöbollarna Dina har på bröstet :-)

Systrarna lekte inte så mycket som vi trott att de skulle. De försökte få igång varandra ett par gånger men någon superfart blev det inte på dem. Det kanske hade varit lättare om det inte varit så djup snö.

Vi har också fått rapport om att Dita börjar se aningen rund ut om magen nu. Det är ju bara knappt 4 veckor kvar tills valparna ska komma. Tänk, så fort tiden går!


Dolly har blivit stora damen

Dolly (Dorisa från d-kullen) har nu börjat löpa för första gången. Det var också dags för klippning av henne och även här överraskade hon med att stå blickstilla på klippbordet. Det kan man inte säga att hon gjorde första gången :-) Så, hon har nog blivit stor nu ;-)

Här blir Dolly klippt hemma hos sig


Fler bilder från klippningen finns att se på Dollys egna blogg: thelifeofdolly.blogg.se

 

Dina är kvar hos oss och det går jättebra. Här busar hon med våra hundar ute i snön.


Och ja, ni ser ju all snö igen då....

Sista ansningen med klippmaskinen är inte gjord än på Dina men söt blev hon på bilden ändå :-)

Sedan har vi fått höra att Dolly och Dinas morfar Pelle, som alltså är pappa till vår c-kull, har blivit Sveriges första perro som tagit hem titeln SELCH (lydnaschampion)! Snyggt jobbat Jenny och Pelle! Ni är helt otroliga!


Dina blir klippt

Då var det dags att ta Dinas valppäls för andra gången. Hon var jättestilla på klippbordet men hässjade hela tiden nästan så det var inte så populärt.

Före klippning i helfigur


Porträtt före


Och efter. Det är bara lite finputsning kvar

Fram kom en liten "räka". Så liten hon blev!

Vi har -16 grader idag så hon huttrade lite i snön faktiskt. Sen fick hon låna Moyas täcke.

Du ska väl inte ta mig och klippa mer, väl?

Nu får vi se om matte och husse känner igen Dina när hon kommer hem igen :-) Men de har ju längtat efter att få se hennes vackra ögon så det blir nog bra.

Så här mycket snö har vi fått. Jag tror aldrig det har varit så mycket här!Oj, vad vi har skottat idag. Altantak och vår långa uppfart. Nu räcker det!


Dina är här

Vi brukar ju låna hem våra fodertikar regelbundet för att de ska vara vana att bo hos oss och våra hundar. Nu är det Dinamitas tur från D-kullen. Hon kallas Dina som sagt och arbetar till vardags som mascot i tv-barnprogrammet Bolibompa.


Dina var den minsta valpen i kullen och nu vid 8 månaders ålder är hon ca 43 cm hög och väger 15 kg. Hon var också den mest försiktiga valpen i kullen men har utvecklats till en trygg och trevlig tjej. Hon sover lite här och där i vårt hus och följer inte ens efter mig som en skugga trots att hon inte är hemma i sin vanliga miljö. Hon är en mjuk, mild och ganska lugn tik som verkligen lyssnar på oss :-) Det är ett nöje att låna henne.


Dina tycker väldigt mycket om Moya och de har lekt massor. Mira går också bra men hon verkar föredra Moya. Hon "duttar" Moya i sidan med sin nos för att få igång henne i lek. Det var så lustigt när vi såg detta, för exakt så gjorde hennes pappa Lukas när han ville leka :-)

Här jagar Dina Moya ute i snön


Mer busDita är dräktig!

Yes! Veterinären såg tydligt tre små valpar i Ditas mage idag. Sedan låg det troligtvis 2 stycken bakom dessa tre. Men det var lite svårt att se. Den 20 mars är beräknat datum.

Dita som valp

 


Znygge Zigge

Vi glömde att ta bild på Zigge igår på utställningen när han blev BIR-valp 6-9 månader. Idag fick vi bilder av matte Hagar. Tack!

Är det månne Berrys små vita tassar som skymtar under Zigges mage :-)


Bir-rosett och HP-rosett.


Och här är Zigge på utställningen igår. Den 16:e fyller D-kullen 8 månader.


D-kullens första utställning

Idag har vi varit i Sollentuna och 5 av 6 valpar från D-kullen ställdes ut. Den sjätte som inte hade möjlighet att ställa ut idag kom ändå förbi och hälsade på oss andra en stund. Det var verkligen kul att träffa alla igen!!

Dinamita (Dina), Diablo (Zigge), Domingo (Bosse), Dios och Dorisa (Dolly) på rad i uppfödargruppen

Vi kommer att uppdatera hemsidan och lägga ut en sida under D-kullen med många bilder. BIR-valp 6-9 med HP blev i alla fall Zigge och vi fick HP för uppfödargrupp med kritiken:
"5 individer ur en kull 3+2. Alla har likartade siluetter. Fina proportioner. Utmärkta vägvinnande rörelser. Behöver tränas i att bli hanterade. Trevlig grupp."

Ja, det var första gången för alla fem och nästan alla ryggade lite för domaren men för övrigt var de väldigt glada och öppna i ringen. Men det är bara att träna på om ni vill fortsätta ställa ut :-)

Tack alla härliga valpköpare för att ni kom!


Lite allt möjligt

Carizma från C-kullen har varit och fått ögonen lysta igen och allt såg bra ut även denna gång.


Carizma när hon provar arbetsbanan i Gränna.

Vår alldeles egna Bolibompahund Dina (från D-kullen) är ju med i barnprogrammet titt som tätt. Ikväll var hon med och letade köttbullar i TV-studion :-)


Dina 7 månader. Kanske letar hon köttbullar i trädet också?

Idag var vi vid hundklubben och gick i skogen igen. Hundarna letade efter leksak i snön läääänge.


Mira och Moya letar.


Mira fick sin andra rabiesvaccinspruta idag. Vi fick börja om på hennes vaccin för vi hade glömt att fylla på efter ett år! Så retsamt! Så om 120 dagar blir det ett blodprov för att se om vi kan åka utomlands i sommar....

Mira äter för övrigt sin medicin Rimadyl nu mot hennes höftsmärtor och vi tycker nog att det hjälper henne :-)

Sist, men absolut inte minst, så visar Dita alla tecken man kan visa så här tidigt på att vara dräktig men för att vara helt på den säkra sidan så ska vi göra ett ultraljud på måndag....spännande!

Dita i snön


Vilken härlig dag!

GRATTIS SUSANNE OCH ELLA!!
Idag satt den! Susanne och Ella tog ett förstapris i lydnad. Vilken bedrift av Susanne som aldrig haft hund när hon köpte Ella men på den här korta tiden blivit så duktig att hon kammar ihop 182,5 på sin tredje tävling (tror jag det är)! Jag är djupt imponerad! Nu är det bara två 1:or kvar så får Ella en fin titel ;-)

Ella


Eskilstuna Brukshundsklubb, där vi är medlemmar, har en mycket fin klubbstuga och i anslutning till den finns promenadslingor i olika längder. Det är mycket smart och bra för alla går åt samma håll så det är ingen risk att man möter någon. Eftersom vi inte har någon skog precis bakom husknuten så åker vi till klubben var och varannan dag för att motionera i skogen (lite mer sällan tyvärr när det blir mörkt så tidigt att man knappt hinner hem från jobbet...). Här är några bilder från dagens promenad.

Moya spanar som en surikat över åkern och Mira vill nog upp på stenen.


Japp, båda våra hundar är små bergsgetter. Se, så djup snö det är på stenen.


Vi är vana att posera :-)


Så nära, Susanne!

Idag har Susanne P och hennes CaramELLA (från vår C-kull) tävlat i lydnad igen! Det gick jättebra, men tyvärr nollade de ett moment så poängen räckte inte till ett första pris.Nu håller vi tummarna inför morgondagen....
Anna och Rolex tävlade också och de klarade första ettan! Grattis, grattis!!


Fina Ella i somras.

Tänk så duktiga valpköpare vi har! Jag önskar att jag själv hade lite mer intresse av lydnad och tävling men jag tycker rallylydnad och agility och annan sorts träning där det inte är så petigt är mycket roligare. Antagligen är jag väl mer slarvig som person :-)


Bus i snön

Det är ju i alla fall några som uppskattar all den snö som vi har den här vintern. Alla vi tvåbenta tycker nog att det räcker nu och vi har nog alla lite ont i ryggarna efter allt skottande...

Men Mira, Chanto och Moya njuter i fulla drag och blir "spattiga" så fort de kommer ut i det vita, kalla.

Här springer de alla tre på rad och vill åt den halva ringen som Mira hittat i snön :)

Som bekant är svarta hundar så gott som omöljiga att fotografera i vit snö. Beiga hundar däremot är väldigt lätta att fotografera i snö. Man ser riktigt hur beige Mira är mot den vita snön.


Mira och vår härliga "bamseChanto".


Chanto ska bli pappa igen :)

Idag fick vi den spännande nyheten att Chantos fästmö Lene har valpar i magen. Jättekul! De kunde tydligt se 3 valpar på ultraljudet och troligtvis 2 till men det kunde även vara fler. Det blir spännande att se....


Lene och Chanto väntar på godbit

Chanto är förresten hos oss just nu när fodermatte är på en liten resa norrut i landet.


RSS 2.0