Selma A-höfter!

Även den första att röntga höfterna i K-kullen fick a-höfter! Jippi!! Det är Calmigos Kiara som kallas Selma.
 

Nicke

Elina och hennes kille Martin har passat vår foderhane Nicke i en vecka. De var även hos oss och hälsade på två gånger. Det är lite kul för min bror heter Niklas och kallas för Nicke så det var några förväxlingar under midsommarkvällen när det fanns två Nicke hemma hos oss :-)
 
Nicke är en mycket trevlig kille som tyvärr har fått både borrelia och anaplasma :-(
Men ganska pigg är han i alla fall och äter penicillin. Elina har tagit de här underbara bilderna på honom:
 

Hoppas du blir ordentligt frisk fort, Nicke!

Joya a-höfter

Hurra! Även Joya från J-kullen har a-höfter! Det börjar bra; två fria. Hoppas det fortsätter så och även för K-kullen!
 

Nillas fästman

Det blir troligtvis den här fina killen som blir fästman till Nilla när hon börjar löpa. Han heter Crespo och är en liten men rätt stadig kille som vi tror passar Nilla bra. En mycket social hund är han, och har gjort ett mycket trevligt BPH.
Och här har vi två  bilder på Nilla:
 
 Vi förväntar oss svartvita och ev. brunvita valpar med olika svanslängder i denna kull.

Lorenzo

Vi fick nya bilder på vår allra yngsta foderhane; Lorenzo "Enzo". Han är 13 veckor på bilderna och väldigt tjusig tycker vi! Han är en väldigt cool och trygg valp också, enligt matte Sandra.
 
 
 
 

MH i Kungsör

7 av Calmigos "valpar" mentalbeskrevs i söndags i Kungsör. Alla fick känd mental status med etta eller tvåa på skott. Men trots att jag kände mig nöjd efter dagen så tror jag nog att vi kommer att gå över till BPH, vilket är SKK:s variant av MH. Detta på grund av att MH är så inriktat på brukshundar och det var några förändringar i år som gjorde att det kändes ännu mer anpassat för brukshundar.
 
Trevliga Ixachos Taragona "Ria" (som är efter två Calmigoshundar) var med också. Hon inledde dagens beskrivningar så först en bild på henne:
Sen var det "Franco",Calmigos Gachos tur. Han är efter Zoya och Alfons och så himla lik sin halvbror Nicke så man blir full i skratt! Här är matte Katja med Franco och testledaren.
Här har overallen farit upp och matte får gå fram innan Franco törs fram:
En glad Franco för att det bara var människor under spökdräkterna:
Han gjorde ett jättefint MH med tvåa på skott.
Sen var det Smilla (Calmigos Jolin). Tre stycken ur J-kullen var med och de är ca 13 månader gamla. Smilla visade sig vara en mycket cool tjej som inte var lätt att skrämma minsann.
Spökena var väl inte så farliga! Hon fick bara 2:a på rädsla där.(skala 1-5)
Här är Smilla efter utfört MH:
Däremot måste jag säga att jag blev förvånad över att tre av våra vovvar fick etta på hantering(Smilla var en av dem trots att hon är en väldigt social perro, och etta betyder att hantering inte genomfördes. Det står också att hunden avvisar med morrning och/eller bitförsök men så var det absolut inte!). Jag har varit med på ett antal MH nu och aldrig har det gått till på det här viset. När hunden backade en aning när testledaren skulle känna igenom och titta på tänderna så sa beskrivaren direkt att han skulle låta bli och så blev det en etta. Tidigare gånger när någon har backat lite(som perros kan göra ibland men sen finner sig om man är lite bestämd) så har de ändå fått 2:a vilket innebär: backar, drar sig undan eller tar stöd av ägaren.
 
Det var också annorlunda på momentet där testledaren går iväg med hunden. Även om hunden följde med först men sen efter en bit vände sig om och ville tillbaka till matte så fick de en etta, och det betyder att hunden ej följer med testledaren trots flera försök att locka med sig den. Stämmer ju inte riktigt tyckte vi...
Den tredje saken som var annorlunda mot tidigare var att de bytt ut "trasan" mot någon konstig leksak som nästan ingen ville leka med. Det ska bli spännande att undersöka BPH mer för att se hur det är där..
 
Nåväl, efter Smilla var det Joyas tur med Biggan och även hon gjorde ett fint MH. Joya fick bra på hantering och samarbete men hade lite svårt att släppa Dumpe. Spöken och skrammel var däremot inte lika läskigt.
Fina Joya, så lik mamma Dita men lite kraftigare trots att hon bara är 13 månader.
 
Efter Joya var det en kille ur K-kullen; Kalimero som kallas Teo. Det var tre stycken även från K-kullen och de är precis över året, 12,5 månader gamla. Hundar måste ha fyllt 12 månader för att få deltaga i MH. 
Teo gjorde också en fint MH. Lille söte Teo, sin pappa Cosmo upp i dagen men svart istället för brun. Här ser vi honom med husse i passivitetsmomentet:
Och han är framme hos figuranten i avståndsleken men lekte inte.
Skramlet tordes han gå fram till själv:
Spökena var däremot rätt läskiga!
Så här trött blev han efteråt. Men det var varmt också!
 
Efter lunchavbrott var det Teos syster och vår fodertik Doris tur (Calmigos Kiwi). Hon var den enda som kampade med testledaren och den konstiga leksaken den här dagen:

Här i passivitetsmomentet med husse:
Och Doris tordes nästan fram till den konstiga människan i avståndsleken.
Ska jag gå fram till den läskiga overallen tro..
Skrammel var inte så farligt...
 
Doris andra kullbror Charlie(Karlino) var näst på tur. Inte lika modig och social som Doris, men vissa moment gick riktigt bra. Som skramlet till exempel:
Han ville inte gå till personen i avståndsleken.
Och när spökena kom så tyckte han det var bäst att fly. Men trots att han blev väldigt rädd fick han etta på skotten direkt efteråt= helt skottoberörd.
Så söt kille! Mamma Zoya upp i dagen men brun :-) Syskonen Doris och Charlie är också väldigt lika varandra och inte bara mamma Zoya.
Sist var det Zigges tur(Calmigos Junior). Han började lite surt. Han ville absolut inte följa med testledaren och fick tyvärr etta på hanteringen men så vartefter vande han sig vid situationen och gjorde ett riktigt fint MH.
Han såg så cool ut vid spökena när han satt ner:
Så fin han är också. Eller hur!
Stort tack alla för att ni kom! Det ska bli spännande att se alla sammanställningar sedan och jämföra med tidigare kullar.

D-kullen 5 år!

Idag grattar vi d-kullen som blir 5 år.
Alla 6 valparna i vår D-kull är mentalbeskrivna. Igår hade vi uppfödar-MH igen och snart kommer bilder mm i ett inlägg om detta.

Pons gör BPH

Pons (Calmigos José) har gjort BPH(beteendeprövning hund) på Hundudden. Det är en nyare form av mentalbeskrivning än MH(mentalbeskrivning hund). Det gick bra enligt rapport från matte Inger och beskrivaren sammanfattade honom som en cool, trygg och charmig hund. Vi fick också bilder på Pons när han poserar med sina vattenhundskompisar. En barbet, en lagotto och så Pons då..

Och i morgon har vi uppfödar-MH i Kungsör! Såååå roligt!

Rakad!

Så här såg Moya ut för några dagar sedan
och så när klippmaskinen åkte fram upptäckte jag att skäret var oslipat och det bet inte så bra i pälsen. Då fick det bli rakning!
Hon ser lite eländig ut men tyckte det var jätteskönt! Hon ser helt stålgrå ut i det svarta nu för den ljusa huden lyser igenom. När Moya var valp hade hon blåsvart hud på de svarta partierna men är mer beigeaktig nu. Vi har aldrig rakat ner Moya så här förut och blev lite förvånade att hennes hud såg ut så här där hon är vit:
Rosa hud "ska" det väl vara där pälsen är vit men Moyas hela nacke är svart och på sidan och under hakan är den svartfläckig. Men det är helt vit päls som växer ut med undantag för två prickar i nacken.
Den svarta huden lyser igenom. Hon har svartare hud på partiet i nacken än under den svarta pälsen.. Färggenetik är spännande och komplicerat. Det skulle vara kul att lära mer.
Mira får ha sina underbara korkskruvar kvar någon vecka till.
 

Spansk tidning

Tovas(C.Jazza) matte tipsade om den här digitala perrotidningen på spanska. Även om man inte förstår spanska kanske det kan vara kul att bläddra och kika på bilderna.
http://www.revistaelperrodeagua.org
 
Välj Revista-digital och välj nummer. Det står namn på hundarna ibland så ni kanske hittar bild på någon hund ur er hunds stamtavla.

Calma i Danmark

Vi fick härliga strandbilder från Calmas familj som är i Danmark på semester. Gissa om jag längtar dit när jag ser detta!
Fina Calma!!
Här leker hon med en valp från sin mattes uppfödning (Buena Onda). En jättefin tik på fem månader! Om allt går som planerat så får vi hem ett halvsyskon till denna bruna skönhet i september. Det blir spännande!
 

Leya träffar mamma!

Enya verkar stortrivas med att vara "vanlig" hund igen i sin lilla flock(och inte vara mamma alltså). Här är mamma Dita till vänster och halvsyrran Joya i mitten:
Snygga badtjejer alla tre!
Enya har fått något kortare sommarfrisyr ser jag och är duktig på att klättra i träd :-)

Leyas familj har lantställe bredvid Enyas mattes lantställe så de har redan hunnit träffats två gånger efter att L-kullen och Enya flyttade från oss. Vi fick några härliga bilder på när Leya var supermodig i vattnet. Hon dök till och med och trivdes som fisken med tjejligan:
 
Här har vi tre generationer. Enya, Leya och Dita:

och Enya leker med sin dotter Leya:
Tack Biggan för bilderna! Jag önskar jag varit där med er!
 

Fästingsjukdomar

Vår foderhane Nicke har varit hängig och haltat lite till och från. Matte Hagar blev orolig och gick till veterinär som undersökte men hittade inget fel. Han fick smärtstillande utskrivet ifall han sträckt sig någonstans. Det blev lite bättre med detta men så gick de tillbaka och bad veterinären ta blodprov och det visade sig att Nicke bar på två fästingburna sjukdomar! Nu äter han penicillin och vi hoppas han blir bra snabbt!
 

Elina passar Chica

Elina har passat Calmigos Chica en vecka när hennes familj var på semester. Chica är 7,5 år och mamma till vår H-kull. Chica är fortfarande lika svart och fin som sina 6 valpar :-)

Elina bor i studentlägenhet med sin kille Martin i Örebro

F-killarna 4 år!

Idag grattar vi de snygga F-killarna Freddy och Theo som blir 4 år.
 

RSS 2.0