Namn

Min dotter Elina och jag är väldigt snabba att sätta namn på valparna som föds hos oss. Det är många saker att tänka på när vi väljer namn. I samma kull vill vi inte ha för lika namn till exempel. Vi försöker ta namn som blivande valpköpare kan använda som tilltalsnamn om de vill - eller kanske bara en del av namnet. Vi vill gärna ha lite spanskklingande namn och så går vi i bokstavsordning i kullarna. Vi började med C-kullen och har nu hunnit till M-kullen. Jag har tidigare berättat varför vi valt de olika namnen till alla valpar här i bloggen och nu kommer en repetition av förklaringen till alla kullars namnval + de nyare kullarnas namn.

Chanto - Pers första hund hette Chanty. Namnet är lite omgjort och en hyllning till den älskade collyn. Chanto kallas Chanto.

Candiva - Ett namn vi skapat själva och tyckte var fint helt enkelt. "Diva" blev smeknamnet på denna vovve som tyvärr inte finns i livet längre.

Cevilja-  En omkonstruktion av spanska staden Sevilla, en stad som Elina ÄLSKAR. "Sunny" fick dock denna lilla tös kallas i de 15 veckorna hon fanns i livet (omkom i en bilolycka) :-(

Carmenzita- Så spanskt man bara kan tänka sig. Kallas "Zita" och var en så docksöt liten valp som verkligen passade till detta namn.

Caramella - Ett påhittat namn. Min brorsdotter Felicia hade en docka som hon själv döpt till Caramella när hon var liten. "Ella" blev tilltalsnamnet.

Carizma- Ett namn vi tyckte var vackert och passande till denna vackra valp. Kallades Carizma men även hon har omkommit i en olycka :-(

Chanja- Hela vår familj är mycket förtjusta i Grekland och staden Chania. Vi skapade en spansk form av stadsnamnet som först skrevs Chaña men det spanska tecknet gick inte igenom SKK:s registrering. Vi ändrade då stavningen till nj. Kallas Chanja.

Chica - Betyder flicka på spanska och denna lilla tös passade mycket bra i detta söta namn. Kallas så av sin familj.

Dorisa - Ett spanskt kvinnonamn som vi tyckte var tufft och vackert. Kallas Dolly idag.

Dios - Betyder gud/gudomlig på spanska. Ett kort och fint namn som familjen har behållt.

Diablo - Eftersom vi hade en gudomlig i kullen fick vi lov att ha en liten djävul också :-) Namnet betyder nämligen djävul på spanska. Vi tyckte ändå att namnet var fint och ett passande hundnamn. Kallas "Zigge" idag.

Dinamita - Betyder dynamit på spanska. Hon var svart och knubbig och med sin lilla svansstump tänkte vi på stubinen på en "dynamitgubbe". Dina, som hon kallas, passade verkligen till detta namn utseendemässigt.

Domingo - Betyder söndag på spanska och är även en känd spansk operasångare. Vi tyckte namnet var fint helt enkelt och att han sen "sjöng" väldigt mycket som lite större valp gjorde ju inte namnet mer opassande. Kallades Bosse men finns tyvärr inte längre i livet. 

Danilo - Ett spanskt mansnamn som vi hittade i en lista. Fint och passande hundnamn tyckte vi. Hans familj drog ihop det lite till "Dilo".

Ebonita- Betyder elfenben på spanska. Ett vackert namn på en vacker valp. Hon kallas Ebba.

Enrico- En ombildning av det fina spanska pojknamnet Enrique. Kallas Musse.

Enya- En liten hyllning till sångerskan med samma namn, en artist som Per och jag lyssnat mycket på. Ett fint och gulligt namn på gulliga Enya som alltså kallas så.
 
Encima - Ett spanskt kvinnonamn vi hittat i en lista. Kallas "Cima" idag.

Edilia- Också ett spanskt flicknamn vi hittat någonstans. Vädigt vackert tyckte vi och även hennes familj som behållt det namnet som tilltalsnamn.

Emilio- Ett fint spanskt namn tyckte vi. Sandra i Tyskland kallar honom mest Emil (inte efter Emil i Lönneberga för han heter Mikkel på tyska :-))

Enano- Lille Enano, han kom sist och var mycket mindre än sina syskon. Enano betyder dvärg på spanska. Vi tyckte det var ett gulligt namn som var väldigt passande till denne lille kille. Han kallas Nacho idag.

Famoso Fernando- F-kullens namn har Zitas familj varit med och valt. Famoso(betyder känd) kommer efter pappan till kullen, som också heter det i stamtavlan och Fernando tyckte vi var ett vackert spanskt namn. Det blev ju bara två valpar i F-kullen, många ville välja namn och många förslag hade vi så därför fick de två killarna två namn var på F. Famoso Fernando kallas Theo.

Filiocus Finito- Det första har Zitas lillmatte valt, ett gulligt namn på en söt valp. Finito betyder ju slut på spanska. Vi hade väl ändå tänkt oss att Zita skulle få 3 eller kanske 4 valpar men efter nummer 2 tog det abrupt slut. Finito! Han kallas Freddie.

Gordito- Betyder knubbig på spanska. Passande namn till en rund valp med stubbsvans tyckte vi. Kallas Zacke.

Galante- Betyder galant/stilig på spanska. Vi tycker han är mycket vackert tecknad och en mycket snygg valp. Kallas Dante.

Gitza- Ett egenskapat namn som vi tyckte passade denna vackra tjej. Kallas Elsa i sin familj.

Gacho- Ihop med ordet öron så betyder det slokande/hängande på spanska. Vi tyckte det var ett gulligt namn och perrons öron är ju hängande. Han fick tilltalsnamnet Franco.

Gotaz- Ett påhittat namn som för tankarna till "Goa Tassar". Minstingen i kullen klädde i detta gulliga namn tyckte vi. Hans familj föredrog tilltalsnamnet Santos dock.

Gabelle- Ett vackert kvinnonamn vi hittat i en lista. Passade denna svarta panterflicka tyckte vi. Gabelle fick kallas Pepzie i sin familj.

Galino- Ett egenskapat namn inspirerat av Gallito som betyder "tuffing" på spanska. Senare upptäckte vi i ordlistan att Gallino med två l betyder "fegis" på spanska. Kanske blir Galino lite mittemellan då :-) Han kallas för Charlie.
 
Hildana- Vi tyckte stubbtiken i H-kullen såg ut att heta Hilda och då förlängde vi det lite. I sin familj kallas hon Nilla eller Vanilla.

Hembra- betyder tik på spanska och det uttalas Embra. Vackert namn på en vacker tikvalp. Hon kallas Kira.

Harissa- är en krydda av något slag. Passande hundnamn tyckte vi, Ninka fick det bli i familjen.

Hercules- Snygge stubbkillen blir nog maskulin och fin. Sixten bestämde matte att han skulle kallas.

Heroz- Ett egenskapat namn av Eros och Hero. Fick behålla detta namn i sin familj.

Hermanito- Betyder lillebror på spanska. Kallas Sancho.
 
Indra- Ett vackert indiskt namn som även återfinns på spanska namnlistor. Kallas Mercy.
 
Jacinto- Ett snyggt spanskt killnamn och han fick kallas Chinto vilket är det spanska smeknamnet för just namnet Jacinto.
 
Joya- Betyder juvel/litet smycke på spanska och det var väldigt passande till denna söta tjej. Kallas det av matte
 
Juanito- Det finns många spanska killnamn på J som vi tyckte var fina. Juanito fick kallas Gimli när han flyttat.
 
Júnior- betyder junior och det hette faktiskt vår första chinchilla. Zigge fick det blir sen.
 
José- Ännu ett underbart spanskt namn. Pons blev tilltalsnamnet på denne kille.
 
Julio- Och ytterligare ett superspanskt namn. Han kallas dock det lite mer svenskklingade Gunnar :-)
 
Jolin- Namnet Joline har alltid varit ett favoritnamn hos mig och jag tänker på sången med samma namn varje gång jag hör det. Dock fick e:et falla bort så det inte skulle se så engelskt ut. Jolin kallas Smilla.
 
Jazza- Chantos första dotter kallas Jazza och vi tycker det är ett bra hundnamn. Biggan, som skulle ha en av de bruna tikarna i kullen var med och styrde lite och hon kunde tänka sig både Jazza och Joya som namn på sin valp. Jazza kallas Tova i sin familj för familjen har en till perro vid namn Sacha och det var lite väl likt Jazza.
 
Kiwi- Betyder kiwi på spanska och passade väldigt bra på en brun liten luddig sak. Kallas Doris idag.
 
Karlino- påhittat som låter lite spanskt tycker vi. Kallas Charlie.
 
Kimbra- Också ett påhittat namn som vi gillade helt enkelt. Kallas Tessa.
 
Kola- Kola var lite ljusare brun än syskonen. Som en smörkola. Kallas Ada.
 
Kiara- brun och fin som en lejonhona. Selma fick det bli i sin familj.
 
Karma- En speciell tjej som utmärkte sig från början genom att vara den enda vitfläckiga valpen bland så gott som enfärgade bruna och svarta. Hon var väldigt speciell och levde väl upp till sitt namn. Hon kallas så fortfarande.
 
Kayla- Ett tjejnamn vi tyckte om rätt och slätt och hon kallas nu Calma.
 
Kalimero- Ett speciellt namn på flera sätt för oss. Per kallades detta ibland när han var liten och när jag var liten var jag väldigt förtjust i en liten svart tecknad fågel som jag tror var påhittad av en spanjor. Kalimero var lite mindre än syskonen och kolsvart och påminde mig om fågeln. Han fick heta Teo sen.
 
Leonardo- I L-kullen blev det två fina spansk/italienska killnamn på två snygga killar. Båda kallas det de är döpta till men lite förkortat Leo och ibland Enzo (annars hela namnet Lorenzo)
 
Lorenzo- se under Leonardo
 
Lilia- Hon var lite liten och söt och ljus i färgerna. Hon passade så bra det till detta vackra namn tyckte vi. I sin familj kallas hon Zilla.
 
Leya- Ett vackert namn tyckte vi på en mycket vacker tjej! Hon fick fortsätta kallas detta namn.
 
Mitzie- I M-kullen blev det inte mycket spanskt. Vi valde helt enkelt två namn vi tyckte var gulliga och som vi tyckte de passade till. Elina äger ju Mitzie och behöll namnet eftersom hon valt det med omsorg och även Morriz fick behålla sitt namn i nya familjen.
 
Morriz- se under Mitzie. Morriz gick även under fler namn eftersom han var så speciellt tecknad med mask över ögonen. Mr Zorro och Andipandi var två smeknamn han hade hos oss under valptiden.
 
 
 

Gimli på utställning

Gimli (Calmigos Juanito) var på inofficiell utställning i Moheda igår. Det gick jättebra och han blev BIR med HP och fick jättefin kritik. "Trevligt temperament" var den bästa frasen i kritiken :-)
 
 I gruppfinalen placerade han sig inte dock.
 Nu önskar vi lycka till på MyDog nästa helg.

Julhälsningar 2014

Jag har försökt att samla alla fina bilder på Calmigosvalpar som varit med i julhälsningar. Hoppas jag inte har glömt någon.
Doris från K-kullen:
Ella från C-kullen och Solhems Buz:
Zilla från L-kullen med sin havanaiskompis:
 
Zigge(svart) från D-kullen och LaSirenitas Nicke:
Nilla från H-kullen med sin chihuahuakompis:
Ninka från H-kullen:
Selma från K-kullen:
 
Tessa från K-kullen:
 
Zigge från J-kullen:
 
Dina från D-kullen:
 
Dilo (svartvit) från D-kullen och kompisen Idefix:
 
Leo från L-kullen:
 
Lorenzo från L-kullen med familj:
 
Morriz (M-kull) med extramatte Johanna:
 
Enya (E-kull) Zorazzo Dita och Joya(J-kull) bakom bocken :
Gimli från J-kullen:
 Dotter Elina med sötaste Mitzie (M-kull) men som här bara blev ett suddigt huvud. Mitzie och Elina och Martin bor hos oss över jul och nyår och det är så mysigt att ha en valp i huset!
 
Pons från J-kullen:
 GOTT NYTT ÅR!

God Jul!

 

Sakleterskan

Moya är en riktig älskare av saker! Ofta kommer hon smygande med något i munnen och verkar veta att hon inte får ha just den saken. Hon står stelt och tittar lite under lugg liksom. Gästers handväskor är rena guldgruvan. Här är ett litet axplock av bilder vi lyckats ta på vår tokiga, tjyvaktiga 10-åring:
 
 

Luddet är borta!

Buz ludd och lockar fick försvinna direkt efter utställningshelgen och en sådan här smäcker liten juvel kom fram under:
Hon är ingen stor tjej men fint byggd. Nu inväntar jag vikt- och höjdrapport från Susanne men om jag gissar så är hon inte högre än 43 cm och väger ca 14 kg. Jag är så glad att vi deläger denna lilla vitbeiga tjej! Det blir ju liksom lite början på en ny tiklinje hos oss eftersom varken mamman eller pappan till Buz är släkt med våra andra tikar.

Älvsjö 2014

Calmigos Kiwi(Doris), Calmigos Indra (Mercy) och Solhems Bouza do Rei (Buz) ställdes ut från vår kennel i lördags på Älvsjömässan. Doris fick jättefin kritik men Very Good "bara" på grund av att hon hoppade och busade med matte när hon sprang varvet. Buz fick också jättefin kritik och skötte sig utmärkt på sin första officiella utställning men fick "bara" VG för att pälsen var för tovig. Mercy fick superfin kritik och Excellent och blev andra bästa unghundstik.  Doris blev tredje bästa unghundstik och Buz blev tredje bästa juniortik. Här är några bilder som våra underbara valpköpare Hagar och Ola har tagit. TACK! Här är först vår söta juniortik Buz:
Och här har vi Doris (och en tik från LaSirenitas tror jag):
Doris igen:
Och så Mercy:
Man skulle inte komma halv 9 till mässan fick jag surt erfara. Just då var det bilkaos utanför och jag fick stå i kö för att få parkera i ca en timme. Så jag missade helt att se alla hanar tyvärr. Här är bästa championtik 1-4 dock; Ramita de Palma Lisa, Aberlours Shandi, Phansos Jazza(Chantos dotter) och Perro Rizados Anselma.

Halvsyskonen(båda har Ramita de Palma Sancho som pappa)  Buz och Lorenzo gillade varandra! Som ni ser var de inte mycket stilla! Det var även en av Sanchos valpar från hans tredje kull på mässan. Jag såg henne i perromontern men lyckades inte fånga henne på bild.
Jo en stund var de stilla:
Det var fullt i perromontern hela dagen tror jag! Trevliga och fina hundar fick visa upp sig och en mycket fin och proffsig monter tycker jag att det var!
och här är en bild jag knyckt från Susanne när Buz stod i montern tillsammans med Maxi och Yra:
och här är Doris när hon stod i montern och representerade vår fina ras:

 
 

Morriz i stora flocken :-)

 

Mitzie ny lekkompis

Nu har Mitzie träffat Svipp igen. Ingen bild tog Elina på de två, så jag lånade en bild på Svipp från matte Hanna:
 
Han är ju för söt den lille killen, ca 5 månader nu!
Men i fredags träffade Elina och Mitzie en ny lekkompis och det var lilla Lilo som också bor i Örebrotrakten och kommer från Tussbergets kennel. Lilo och Mitzie lekte jättebra och jag måste ju säga att hon påminner lite om Mitzies bror Morriz i teckningen så jag förstår att Mitzie gillade henne :-)
Lilo bor med en riesenschnauzer. Så bra att Mitzie fick träffa en stor och snäll hund också.
 

Calma reserv-CACIB

Calma (Calmigos Kayla) ställdes ut i Kassel förra helgen och blev BT2 båda dagarna med reserv-CACIB den ena.
 

Sancho ögonlyst

Calmigos Hermanito "Sancho" är nu ögonlyst utan anmärkning. Han har A-höfter och är prcd-PRA clear och NAD-free. Han är utställd med excellent och är mentalbeskriven. Här är hans MH-diagram:

Och här är en bild på Sancho när han gjorde sitt MH:
Han är ca 50 cm hög i manken och väger ca 21 kg. Han fyller 3 år i maj, 2015 och finns tillgänglig för avel till passande tikar. Kontaktuppgifter till matte och husse kan fås via oss.

Hurra, Buz a-höfter!

Vår fodertik Buz (Solhems Bouza do Rey) har A-höfter och utan anmärkning på armbågarna. Hennes två syskon som också är röntgade har också fria höfter. Jippi!!
Här är en bild på henne från Gränna.

Uppdatering M-kullen

Vi har fått lite nya bilder på våra två M-valpar. Mitzie har träffat Ninka (Calmigos Harissa) som även hon bor i Örebro. Så här söta är de tillsammans och Ninka ser ut att kunna vara Mitzies mamma.

Och här några bilder på Mitzie 10 veckor:
 
Morriz har fått träffa mamma Zoyas "systrar" Zvea och Zally:
 
Morriz selfie :-)
 
 
 

L-syskon träffas

Lorenzo pch Leya har träffats och lekt. Lorenzos matte hjälpte även till att klippa Leya. Så kul när valpköpare träffas och hjälper varandra!
Så här såg Leya ut innan klippning:
Och här är hon med brorsan Lorenzo efter klippning.
 
 
 

Grattis Nicke!

Nicke (LaSirenitas Aquarius) fyllde 4 år igår. Han mår ganska bra just nu när han äter kortison. Stort GRATTIS till fine Nicke och hans syskon.
 

RSS 2.0