Namn

Min dotter Elina och jag är väldigt snabba att sätta namn på valparna som föds hos oss. Det är många saker att tänka på när vi väljer namn. I samma kull vill vi inte ha för lika namn till exempel. Vi försöker ta namn som blivande valpköpare kan använda som tilltalsnamn om de vill - eller kanske bara en del av namnet. Vi vill gärna ha lite spanskklingande namn och så går vi i bokstavsordning i kullarna. Vi började med C-kullen och har nu hunnit till M-kullen. Jag har tidigare berättat varför vi valt de olika namnen till alla valpar här i bloggen och nu kommer en repetition av förklaringen till alla kullars namnval + de nyare kullarnas namn.

Chanto - Pers första hund hette Chanty. Namnet är lite omgjort och en hyllning till den älskade collyn. Chanto kallas Chanto.

Candiva - Ett namn vi skapat själva och tyckte var fint helt enkelt. "Diva" blev smeknamnet på denna vovve som tyvärr inte finns i livet längre.

Cevilja-  En omkonstruktion av spanska staden Sevilla, en stad som Elina ÄLSKAR. "Sunny" fick dock denna lilla tös kallas i de 15 veckorna hon fanns i livet (omkom i en bilolycka) :-(

Carmenzita- Så spanskt man bara kan tänka sig. Kallas "Zita" och var en så docksöt liten valp som verkligen passade till detta namn.

Caramella - Ett påhittat namn. Min brorsdotter Felicia hade en docka som hon själv döpt till Caramella när hon var liten. "Ella" blev tilltalsnamnet.

Carizma- Ett namn vi tyckte var vackert och passande till denna vackra valp. Kallades Carizma men även hon har omkommit i en olycka :-(

Chanja- Hela vår familj är mycket förtjusta i Grekland och staden Chania. Vi skapade en spansk form av stadsnamnet som först skrevs Chaña men det spanska tecknet gick inte igenom SKK:s registrering. Vi ändrade då stavningen till nj. Kallas Chanja.

Chica - Betyder flicka på spanska och denna lilla tös passade mycket bra i detta söta namn. Kallas så av sin familj.

Dorisa - Ett spanskt kvinnonamn som vi tyckte var tufft och vackert. Kallas Dolly idag.

Dios - Betyder gud/gudomlig på spanska. Ett kort och fint namn som familjen har behållt.

Diablo - Eftersom vi hade en gudomlig i kullen fick vi lov att ha en liten djävul också :-) Namnet betyder nämligen djävul på spanska. Vi tyckte ändå att namnet var fint och ett passande hundnamn. Kallas "Zigge" idag.

Dinamita - Betyder dynamit på spanska. Hon var svart och knubbig och med sin lilla svansstump tänkte vi på stubinen på en "dynamitgubbe". Dina, som hon kallas, passade verkligen till detta namn utseendemässigt.

Domingo - Betyder söndag på spanska och är även en känd spansk operasångare. Vi tyckte namnet var fint helt enkelt och att han sen "sjöng" väldigt mycket som lite större valp gjorde ju inte namnet mer opassande. Kallades Bosse men finns tyvärr inte längre i livet. 

Danilo - Ett spanskt mansnamn som vi hittade i en lista. Fint och passande hundnamn tyckte vi. Hans familj drog ihop det lite till "Dilo".

Ebonita- Betyder elfenben på spanska. Ett vackert namn på en vacker valp. Hon kallas Ebba.

Enrico- En ombildning av det fina spanska pojknamnet Enrique. Kallas Musse.

Enya- En liten hyllning till sångerskan med samma namn, en artist som Per och jag lyssnat mycket på. Ett fint och gulligt namn på gulliga Enya som alltså kallas så.
 
Encima - Ett spanskt kvinnonamn vi hittat i en lista. Kallas "Cima" idag.

Edilia- Också ett spanskt flicknamn vi hittat någonstans. Vädigt vackert tyckte vi och även hennes familj som behållt det namnet som tilltalsnamn.

Emilio- Ett fint spanskt namn tyckte vi. Sandra i Tyskland kallar honom mest Emil (inte efter Emil i Lönneberga för han heter Mikkel på tyska :-))

Enano- Lille Enano, han kom sist och var mycket mindre än sina syskon. Enano betyder dvärg på spanska. Vi tyckte det var ett gulligt namn som var väldigt passande till denne lille kille. Han kallas Nacho idag.

Famoso Fernando- F-kullens namn har Zitas familj varit med och valt. Famoso(betyder känd) kommer efter pappan till kullen, som också heter det i stamtavlan och Fernando tyckte vi var ett vackert spanskt namn. Det blev ju bara två valpar i F-kullen, många ville välja namn och många förslag hade vi så därför fick de två killarna två namn var på F. Famoso Fernando kallas Theo.

Filiocus Finito- Det första har Zitas lillmatte valt, ett gulligt namn på en söt valp. Finito betyder ju slut på spanska. Vi hade väl ändå tänkt oss att Zita skulle få 3 eller kanske 4 valpar men efter nummer 2 tog det abrupt slut. Finito! Han kallas Freddie.

Gordito- Betyder knubbig på spanska. Passande namn till en rund valp med stubbsvans tyckte vi. Kallas Zacke.

Galante- Betyder galant/stilig på spanska. Vi tycker han är mycket vackert tecknad och en mycket snygg valp. Kallas Dante.

Gitza- Ett egenskapat namn som vi tyckte passade denna vackra tjej. Kallas Elsa i sin familj.

Gacho- Ihop med ordet öron så betyder det slokande/hängande på spanska. Vi tyckte det var ett gulligt namn och perrons öron är ju hängande. Han fick tilltalsnamnet Franco.

Gotaz- Ett påhittat namn som för tankarna till "Goa Tassar". Minstingen i kullen klädde i detta gulliga namn tyckte vi. Hans familj föredrog tilltalsnamnet Santos dock.

Gabelle- Ett vackert kvinnonamn vi hittat i en lista. Passade denna svarta panterflicka tyckte vi. Gabelle fick kallas Pepzie i sin familj.

Galino- Ett egenskapat namn inspirerat av Gallito som betyder "tuffing" på spanska. Senare upptäckte vi i ordlistan att Gallino med två l betyder "fegis" på spanska. Kanske blir Galino lite mittemellan då :-) Han kallas för Charlie.
 
Hildana- Vi tyckte stubbtiken i H-kullen såg ut att heta Hilda och då förlängde vi det lite. I sin familj kallas hon Nilla eller Vanilla.

Hembra- betyder tik på spanska och det uttalas Embra. Vackert namn på en vacker tikvalp. Hon kallas Kira.

Harissa- är en krydda av något slag. Passande hundnamn tyckte vi, Ninka fick det bli i familjen.

Hercules- Snygge stubbkillen blir nog maskulin och fin. Sixten bestämde matte att han skulle kallas.

Heroz- Ett egenskapat namn av Eros och Hero. Fick behålla detta namn i sin familj.

Hermanito- Betyder lillebror på spanska. Kallas Sancho.
 
Indra- Ett vackert indiskt namn som även återfinns på spanska namnlistor. Kallas Mercy.
 
Jacinto- Ett snyggt spanskt killnamn och han fick kallas Chinto vilket är det spanska smeknamnet för just namnet Jacinto.
 
Joya- Betyder juvel/litet smycke på spanska och det var väldigt passande till denna söta tjej. Kallas det av matte
 
Juanito- Det finns många spanska killnamn på J som vi tyckte var fina. Juanito fick kallas Gimli när han flyttat.
 
Júnior- betyder junior och det hette faktiskt vår första chinchilla. Zigge fick det blir sen.
 
José- Ännu ett underbart spanskt namn. Pons blev tilltalsnamnet på denne kille.
 
Julio- Och ytterligare ett superspanskt namn. Han kallas dock det lite mer svenskklingade Gunnar :-)
 
Jolin- Namnet Joline har alltid varit ett favoritnamn hos mig och jag tänker på sången med samma namn varje gång jag hör det. Dock fick e:et falla bort så det inte skulle se så engelskt ut. Jolin kallas Smilla.
 
Jazza- Chantos första dotter kallas Jazza och vi tycker det är ett bra hundnamn. Biggan, som skulle ha en av de bruna tikarna i kullen var med och styrde lite och hon kunde tänka sig både Jazza och Joya som namn på sin valp. Jazza kallas Tova i sin familj för familjen har en till perro vid namn Sacha och det var lite väl likt Jazza.
 
Kiwi- Betyder kiwi på spanska och passade väldigt bra på en brun liten luddig sak. Kallas Doris idag.
 
Karlino- påhittat som låter lite spanskt tycker vi. Kallas Charlie.
 
Kimbra- Också ett påhittat namn som vi gillade helt enkelt. Kallas Tessa.
 
Kola- Kola var lite ljusare brun än syskonen. Som en smörkola. Kallas Ada.
 
Kiara- brun och fin som en lejonhona. Selma fick det bli i sin familj.
 
Karma- En speciell tjej som utmärkte sig från början genom att vara den enda vitfläckiga valpen bland så gott som enfärgade bruna och svarta. Hon var väldigt speciell och levde väl upp till sitt namn. Hon kallas så fortfarande.
 
Kayla- Ett tjejnamn vi tyckte om rätt och slätt och hon kallas nu Calma.
 
Kalimero- Ett speciellt namn på flera sätt för oss. Per kallades detta ibland när han var liten och när jag var liten var jag väldigt förtjust i en liten svart tecknad fågel som jag tror var påhittad av en spanjor. Kalimero var lite mindre än syskonen och kolsvart och påminde mig om fågeln. Han fick heta Teo sen.
 
Leonardo- I L-kullen blev det två fina spansk/italienska killnamn på två snygga killar. Båda kallas det de är döpta till men lite förkortat Leo och ibland Enzo (annars hela namnet Lorenzo)
 
Lorenzo- se under Leonardo
 
Lilia- Hon var lite liten och söt och ljus i färgerna. Hon passade så bra det till detta vackra namn tyckte vi. I sin familj kallas hon Zilla.
 
Leya- Ett vackert namn tyckte vi på en mycket vacker tjej! Hon fick fortsätta kallas detta namn.
 
Mitzie- I M-kullen blev det inte mycket spanskt. Vi valde helt enkelt två namn vi tyckte var gulliga och som vi tyckte de passade till. Elina äger ju Mitzie och behöll namnet eftersom hon valt det med omsorg och även Morriz fick behålla sitt namn i nya familjen.
 
Morriz- se under Mitzie. Morriz gick även under fler namn eftersom han var så speciellt tecknad med mask över ögonen. Mr Zorro och Andipandi var två smeknamn han hade hos oss under valptiden.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0