Valpplaner...

Det var inte lätt att få till det här med när och vem som ska få valpar hos oss i år...

Vi hade tänkt att para Dina (Calmigos Dinamita) nu i mars men så visade det sig vid ögonlysningen att hon har två små prickar på ena linsen och veterinären kunde inte säga om de var av ärftlig variant eller inte. Därför väljer vi att avvakta med Dina och ögonlysa henne igen om ett halvår för att se om dessa prickar har ändrats.

Nytagen bild på Dina.  

Så nu gäller det att tänka om lite. Vi får invänta ögonlysningar på fler av våra tikar för att se hur vi ska göra. Det är osäkert om det är någon av våra andra tikar som kommer att löpa nu snart... det får bli höst/vinterkull igen annars.

Nicke A-höfter!

Så himla bra!! Nicke (La Sirenitas Aquarius) har A-höfter! 

2007-01-26

Ja, den här dagen för 5 år sedan var en stor dag. Vår första kull föddes på natten till den 26 januari, 2007. Det var den snabbaste och lättaste valpning vi har haft av alla kullar (inte för att någon har varit speciellt svår men inte så här snabb och lättsam) och det var väl bra att få inleda så i uppfödarbranschen. Mellan tio minuter i två och fem minuter över 4 födde Moya sina 8 valpar och skötte allt helt själv. Inte var det speciellt långt och besvärligt öppningsarbete heller. Hela familjen satt som klistrade vid valplådan och följde detta mirakel. Först föddes Candiva(Diva) som var vit med svarta fläckar. Då trodde vi att alla valpar skulle se ut så. Men det blev mest svart på resten. Som nummer två föddes Cevilja (Sunny). Båda de förstfödda finns tyvärr inte bland oss längre. Diva avlivad pga höftledsdysplasi och Sunny avliden i en bilolycka som valp. Vi tänker lite extra på deras familjer idag.

Vi har fått färska bilder på några av 5-åringarna:
 
Chanto, enda killen i kullen föddes som nummer 3.

Efter Chanto föddes Carmenzita (Zita). Bild på henne kanske kommer ;-)


Efter Zita var det Caramellas (Ella) tur att se nattens ljus.


Sen kom Carizma.Chanjas tur som nummer 7

Och Chica som nummer 8. (Kanske kommer det en liten bild på henne också ;-))

Tack så jättemycket underbara valpköpare för de här 5 åren och tack för bilderna! Pussa era 5-åringar från gammelmatte!

Två hundar i en...

Här ser vi Musse (Calmigos Enrico) långhårig och sedan nyklippt. Om man äger en perro har man nog många gånger tänkt att man har två vovvar i en. De ser så himla olika ut i lång respektive kort päls. Lika fina fast på olika sätt.

Trevlige, fine Musse var och ögonlystes idag och han hade en liten prick på ena ögat men veterinären bedömde den som icke ärftlig. Musses mamma är Zorrazo Perdita och pappa är LaTeinada Rotti. Musse har A-höfter, känd MH med 2:a på skott, utställd med very good, pra-clear. Han blir 2 år i mars. Kanske ska han bli pappa till en av våra kullar...
Bilder

Vi har fått lite blandade bilder från våra valpköpare och fodervärdar.

Först ut treåringen Zoya (Aberlours Molina) som gillar snö och som har återhämtat sig bra efter kullen med valpar.


Sen Calmigos Emilios tur med alla sina fina prisbucklor som han vunnit på utställning. Han behöver ett till cert för att bli tyskt champion och ett cacib från annat land än Tyskland för att bli internationellt champion. Vi får hålla tummarna vid nästa utställning då!


Calmigos Gotaz (Santos) har hittat en perfekt plats i korgen under vagnen :-)


Fina Musse (Calmigos Enrico) som är helt nyklippt.

Zoya 3 år!!

Hurra hurra hurra till Zoya idag som har sin treårsdag! Zoyas valpar är 12 veckor nu och alla familjer hälsar att allt går så bra :-)

Här ligger Zoya med sin vackra kull valpar, G-kullen. Hoppas hon får något extra gott idag hemma i Ödeshög.

Avelsmål

Utifrån sammanställningen i tidigare inlägg vill vi sätta upp mål för Calmigos avel för de nästkommande 5 åren.

Mål 1: Att fortsätta i liten skala med 1- 2 kullar per år.

Mål 2: Att fortsätta försöka få alla valpköpare att röntga höfterna på sina hundar.

Höftledsdysplasi är lurigt, trots att vi nästan bara avlat på A-höftade individer (någon B) har vi fått 2 valpar med HD grad C och 3 valpar med HD grad D och detta i olika kullar.  HD är ju inte enbart ärftligt utan påverkas även av andra faktorer men...

Mål 3:  blir att ta större hänsyn till syskon och övriga släktingars HD-resultat vid val av föräldradjur.

Navelbråck är visst vanligt hos hund men inte så trevligt. Trots att vi endast haft små navelbråck som inte behövts åtgärdas med operation så blir...

Mål 4: att inte para två individer som båda har syskon med navelbråck. Ibland kan det vara svårt att få fram den informationen men det är ett mål att försöka i alla fall.

Mål 5: Att verka för att fler valpköpare får möjlighet att SoR-godkänna sina hundar.

Mål 6: Att fortsätta ha valpträffar/kennelträffar och där ge tillfälle att prova på olika hundsporter.

Mål 7: Att fortsätta försöka få de flesta av våra valpköpare att mentalbeskriva sina hundar, helst vid 1-1,5 års ålder.

Mål 8: Att fortsätta ha god kontakt med alla valpköpare och utvärdera noga så man vet om ens avkommor fungerar väl i sina familjer och i samhället

Mål 9: Att i avelsarbetet försöka styra så våra kullars snitt på mentalbeskrivningen får lägst värdet 3 på socialitet, nyfikenhet/orädsla och lekfullhet och högst värdet 2 på aggressivitet.

Vi ser gärna ännu högre värde än 3 på ovan nämnda egenskaper
Så här ser Chantos MH ut och under det är Enyas. Två MH vi känner oss jättenöjda med:Jaktintresse känns ganska orelevant eftersom det inte verkar stämma med verklig jaktinstinkt utan detta moment kanske mer mäter lekfullhet.


Mål 10: Att fortsätta hålla hög standard exteriört för att våra avkommor ska få sunda rörelser och kunna erhålla excellent på utställning.


Det får räcka med 10 mål. Att valpköpare tävlar och samlar titlar ser vi som en bonus. Jättekul!

Det var nog mest för mig själv som jag skrev ner detta, men kanske roar det någon att läsa :-)


Calmigos 5 år!

I januari, 2007 föddes vår första kull! Nu har vi varit uppfödare i 5 år. Det kändes som att det var dags för en liten sammanställning. Denna text finns även att läsa på vår hemsida under resultat:

"Calmigos har från starten 2007 till och med 2011 fött upp 30 valpar i 5 kullar, vilket ger ett snitt på 6 valpar per kull och 1 kull per år. 10 olika föräldradjur har använts vid dessa kombinationer och ingen inavelsgrad har legat högre än 1,6%. Av dessa 30 valpar är 15 hanar och 15 tikar, 22 svartvita och 8 brunvita. 10 st är födda med stubbsvans. 1 valp har avlidit i olycka som valp och en valp är avlivad pga höftledsproblem. En är exporterad till Tyskland och en till Åland.


Av de röntgningsbara 22 valparna är samtliga röntgade! 81% är fria från höftledsdysplasi. Mer exakt är det 63% som har A-höfter, 18% har B-höfter, 6% har C-höfter och 11% har D-höfter. 8 st har även röntgat armbågarna, alla utan anmärkning. 7 stycken är ögonlysta och ingen har fått anmärkning. Vi har hittills inga kryptorchida valpar och inga med bettfel! Någon valp har haft trångt bett i underkäken och en har haft underbett i valpbettet men detta försvann vid tandbytet. Hos de totalt 30 valparna har vi haft 4 små navelbråck, vilka inte har behövts åtgärdas. En valp fick en sk "short toe" under uppväxten, dvs en tå växer inte ut normalt men har inte haft något besvär av detta under sina 5 år. En hund har drabbats av pyometra (livmoderinflammation). Inga andra sjukdomar/åkommor har drabbat oss hittills.


12 av våra avkommor är mentalbeskrivna, alla har fått känd mental status och 8 av dessa har etta på skott. 14 Calmigosvalpar är utställda officiellt och 11 av dessa har fått 1:a pris eller excellent i kvalitet, 7 st har erövrat ck eller bättre. 6 st är sim- och räddningsgodkända(SoR). En Calmigoshund har titeln LP1 och en annan har titeln SEVCH."

Hoppas vi inte glömt något....I nästa inlägg kommer avelsmål satta utifrån denna sammanställning.


C-kullen, vår första kull i kennel Calmigos, fyller 5 år den 26 januari!


"Storasyster" Dolly

Som jag har berättat tidigare så har vår fodertik Dollys husse och matte fått en liten människobebis som heter Jackline. Hon föddes 111111 (och har Älva som andranamn :-)). Hon var med på vår skogspromenad idag i bärsele på mammas mage. Hon är en så söt liten flicka med de största blå ögon jag någonsin sett:


Dolly tar den nya familjesituationen med ro. Här sitter hon stilla en millisekund(för hon är en väldigt fartig hund) i den härliga vintersolen:


BIR igen

Emilio samlar på cert och CACIB och fick ett av var idag i Nurnberg. Han blev bäst i rasen igen. Stort GRATTIS till Sandra och Emil!! Snart är han champion. I Tyskland måste man samla ihop 5 cert för att bli tyskt utställningschampion och 4 cacib för att bli internationellt champion. Det måste också vara minst ett år från det första priset till det sista....jag måste kolla med Sandra hur många han har av varje nu...

Bolibompa-Dina

Vi fick ett vackert porträtt på vår fodertik Dina (Calmgios Dinamita).


Hon är så go' och trevlig och hon sköter sig exemplariskt på sin arbetsplats i Bolibompastudion. Hon har en egen sida på webben där man kan göra små tricks med henne. Om ni har mindre barn kan ni låta dem se henne göra konster mm. Kika här:
http://svt.se/2.133250/dina

För övrigt har jag inte orkat uppdatera den här veckan eftersom jag har börjat jobba igen efter jullovet. Pust, så trött man blir!
¨
Spännande veckor följer framöver där vi får flera nya avgörande hälsoresultat... och sedan kommer våra valpplaner för året att läggas ut på hemsidan.

Nerissa BIM med cert!

Chantos och Nessies dotter LaSirenitas Nerissa blev bäst i motsatt kön(BIM) idag på den stora utställningen My Dog i Göteborg. Nerissa är inte ens ett år och klarade sig så bra i konkurrensen bland alla fina perros! Stort GRATTIS till uppfödare/delägare Anneli och Nanna och till delägare Yvonne och Felicia, som även har lilla Cima från oss :-)

Klippt

Pälsen åkte på Moya. Det var lite jobbigt för hon var sååå fin i sin långa, tovfria päls. Men jag vet ju av erfarenhet att det är bäst att ta den när den är som bäst för sen börjar det tova sig och det blir jobbigt att klippa. Nu skar 5:ans skär som en kniv genom smör förutom lite på tassarna och vid armbågarna mot bröstkorgen. Rekordsnabbt gick det och hon är ju lika fin som spinkyhund :-)

Sen var det dags för långpromenad med vovvar, dotter och hennes kille. Nu sooooover Moya så skönt i nya "sängen" efter en härlig och aktiv vinterdag. Och Mira, hon har nog gått mer än en mil idag och stapplade inte fram alls :-) Lycka!!  Hon börjar bygga på sig mer muskler på låren nu har jag känt. Hon sover också så skönt nu i matrummet och är nog avundsjuk att Moya hann först till favoritsängen.

Mycket populär säng som Moya och Mira turas om att ligga i. Jag hittade den på Rusta.


Härligt med lov

Det är så skönt att vara ledig. Det var ju lite hektiskt fram till nyår men dagarna efter har jag bara slappat och gått skogspromenader mm. Idag träffades Biggan och jag vid brukshundsklubben och gick promenad. Jättekul att träffa Dita och Enya igen. Och som en liten bonus kom fodervärd Lina till klubben så vi fick hälsa på Dolly och Linas och Peters lilla bebis Jackline igen. Tyvärr hade jag ingen kamera med så det får bli några äldre bilder på vovvarna.

Enya och Dita från vår kennelträff i höstas. Så här långpälsade var de inte idag. De var helt nyklippta.


Och Dolly från förra gången vi sågs i skogen. Hon var lite mer långpälsad idag däremot.


Och så mina två älsklings-"M"; Moya och Mira. Det är så roligt att Mira är så glad igen på promenader och att hon orkar gå och springa en halvmil i skogen!
Moya och Mira såg ut som jättar bredvid Dita och Enya som var nyklippta. Idag ryker nog Moyas päls, eller kanske imorgon...

Zigge

Vi har fått många nya bilder på Zigge (Calmigos Diablo). Helt underbara bilder när Zigge är på bondgård! Tack så jättemycket Hagar!
Zigge blir snart pappa hos kennel Aberlours. Så spännande! Zigge är en mycket cool och trevlig kille.

Vilken härlig nyårshelg ni verkar ha haft Hagar! Det ser mer ut som höst än mitt i vintern. Men det kom lite snö också ser jag på en annan bild:


2012

Jag har slutat avlägga nyårslöften men man kan ju ha lite förhoppningar och mål inför ett nytt år. Jag ska väl försöka använda träningscykeln som står i gillestugan lite oftare kanske... Jag vill börja träna rallylydnad med Moya lite mer "på allvar".

Här står Moya vid vår godislåda i köket och tigger. Hon är väldigt lätt att motivera med både godis och leksak. Ibland är hon så triggad att man inte kan ha godis med sig i träningen.


Hon börjar bli långhårig. Det är väl dags att ta fram klippmaskinen men tyvärr är inte mitt diskbråck i nacken bra än. Fingrarna är inte återställda utan de är fortfarande bortdomnade. Nytt läkarbesök väntar.

Målet med Mira är att föröka hålla henne så pigg och fräsch i lederna som möjligt och fortsätta med uppletande på vårt sätt som hon ÄLSKAR! När hon letar så ser och hör hon absolut ingenting runt omkring sig. Som här när ett gäng valpar som springer runt fötterna på henne:

Hon bara fortsätter att leta.

Sen ska vi försöka hinna med en eller två valpkullar under året också. Om och när det kommer att bli beror lite på när tikarna löper. Vi avslöjar inte mer än så just nu. Det blev hiskeligt tomt när alla valpar flyttat. Jag längtar redan till nästa kull.

För övrigt kan vi rapportera att G-valparna har funnit sig väl tillrätta i sina nya hem och att Dilo, som fick lov att omplaceras, verkar trivas jättebra i sin nya familj.

Vi fick en julbild på Franco (Gacho) som flyttat till Åland:

Så söt!

Hoppas era hundar stod ut med alla fyrverkerier under helgerna. Moya och Mira klarade sig bra men de är lite berörda. De smäller så otroligt mycket hos oss! Hela tiden!

Det sista målet får bli att fortsätta rensning av huset (göra oss av med saker som står framförallt i källaren) och kanske renovera lite här och där...

RSS 2.0