Gulliver har flyttat till oss

Idag har Gulliver flyttat hit. Gulliver är en beige chinchilla som har det vackra namnet Zorba's William Gulliver i stamtavlan :-) Han är född i Norge men har bott hos en uppfödare i Skåne.

Gulliver 8 år gammal. Foto: Susanna Dahlgren

Allt började år 2000 när vi köpte våra två första chinchillor som husdjur till barnen. Chinchillor är väldigt speciella små djur som kan bli 20 år gamla! Vår hane som vi skaffade år 2000 dog sorgligt nog i julas efter en misslyckad kastration. Vårt chinchillapar hade fått en dödfödd unge och en missbildad så vi kände att kombinationen inte var den bästa och tänkte därför kastrera Jigglypuff som han hette (efter en pokemonfigur).
 
Vår söta Jiggly som bodde med oss i 9 år. Han hade färgen black velvet

Jiggly, som vi kallade honom, var en mycket tillgiven och kelig chinchilla som vi kunde ha lös tillsammans med Moya. Moya älskar små djur och vill naggas i pälsen på dem. Mira som har ungefär 100 gånger mer jakt i sig ser mer ut som att hon vill äta upp dem i en munsbit.


Moya vill gosa med en av våra ungar

När Jiggly dog blev vår hona Emmie ensam och enligt Jordbruksverkets regler får inte chinchillor leva ensamma. De är väldigt sociala djur och mår inte bra av det. Vi tvekade om vi skulle ge bort Emmie till någon men vi har så otroligt svårt att göra oss av med djur som kommit att bo hos oss! Till och med små chinchillor. Så då gällde det att få tag på en ny parter till Emmie i passande ålder. Och till slut hittade vi Gulliver :-)

Som sagt är chinchillor väldigt speciella djur och de går dräktiga i 4 månader. Ett chinchillapar kan sitta ihop i åratal innan det föds en unge. Oftast får de bara en unge men två till tre stycken kan det även bli någon gång. Chinchillabebisar föds helt utvecklade med päls och ser ut som en "färdig" liten chichilla som kan hoppa omkring direkt. Här är en bild på en av Gullivers tidigare bebisar någon dag gammal och till höger en unge som fötts i Finland efter en unge som vi exporterat dit:
  Foto: Maarit Lähdesmäki
Foto: Susanna Dahlgren


Och här är vår vackra Emmie som har färgen vit ebony.

Jaha nu har ni fått en liten lektion i chinchillor :-)


Kommentarer
Postat av: Anneli

Men så söta de är..vi hade faktiskt en "Trötter" som vi tog hand om några månader..han var väldigt social och skulle vara med där vi var hela tiden. När han inte sov. Så gjorde han roliga skutt i en vändning(typ perro vändning) men inte visste jag att de inte fick bo ensamma. Tur att jag inte gillar djur i bur för hela hemmet blev "Trötter" anpassat för att han skulle vara lös. Då fick man lära sig något nytt:)

2010-02-26 @ 21:01:15
URL: http://www.la-sirenitas.se
Postat av: Katarina

Oj,vilka gulliga djur.Det kanske blir fler snart ;-)

Dina vill hälsa och tacka för ett roligt sportlov, hon är verkligen välklippt, Tack.

Kram Katarina o Dina

2010-02-28 @ 20:44:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0