Moya hos veterinären

Ja, vovvarna blir ju inte yngre precis (snart 8 och 10 år ) och med åldern kommer ofta krämpor...
Moya har fått en vagelliknande knöl på övre ögonlocket så jag bokade tid hos veterinär för att få veta om det verkligen är en vagel eller en tumör. Men när vi ändå skulle dit så frågade jag om råd för vi tycker att Moya har blivit annorlunda. Hon är stelare och haltar lite oregelbundet men verkar inte ha ont någonstans. Nästa dag kan hon springa som en unghund. Hon blir också väldigt uppblåst i magen. Den blir som en ballong! 
 
Det är ju svårt ibland att avgöra om det är ålderstecken när en hund blir stel eller om det är någon sjukdom bakom(som till exempel borrelia). Vi hamnade hos en superbra och trevlig veterinär och efter röntgen av ryggen visade det sig att Moya har spondylos. Att hon har mycket gas i magen kunde man också se på röntgen och vad detta beror på vet vi inte. Vi ska byta foder för att se om det blir bättre.

Detta hittade jag om spondylos på nätet:
"Spondylos är ytterligare en orsak till att hundar får ont i ryggen. Sjukdomen hänger ofta ihop med hundens ålder, det vill säga äldre hundar drabbas oftare än yngre om det inte gäller den ärftliga typen som finns hos boxer.

Spondylos orsakas av att rörligheten mellan två ryggkotor ökar och med tiden så bildas bryggor mellan dem.
– Ryggkotorna ”växer ihop” och ryggen stelopererar mer eller mindre sig själv. När det sker har hunden inte längre ont om det inte är så att nerver ligger i kläm.

Stelheten och rörelsestörningarna kan dock leda till att smärta uppkommer i andra delar av kroppen.
– Stelhet i ryggen, ospecifik smärta och rörelsestörningar är tecken på spondylos"

Det känns ändå lite skönt att man hittat ett "fel" på Moyas märkliga stelhet och haltande men visst är det ju tråkigt också. Speciellt om hon har ont. Detta började antagligen för ett år sedan när vi första gången uppsökte veterinär för att Moya verkade ha ont i ryggen. Då trodde man det var en stäckning i ryggen eller ett litet diskbråck men man tog ingen röntgenbild då.

Jag lägger ut detta här om det skulle vara fler som har liknande symptom. Det är ingen ärftlig variant Moya har.
Och just ja, vageln verkade vara en vagel och vi fick ögonsalva.
Älskade gamla Moya! Hoppas du får vara hos oss MÅNGA år till!
 

Kommentarer
Postat av: Sara

Stackars tjejerna! Kanske dags för en ny valp i mars???
Det skulle vara jättemysigt om vi får träffa de ny valparna någon gång när de är några veckor för att gå uppleva de som vi missade med Doris!
Sara

2014-02-20 @ 15:56:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0