Apropå namn...

Min dotter Elina och jag är väldigt snabba att sätta namn på våra valpar. Det är många saker att tänkta på när vi väljer namn. I samma kull vill vi inte ha för lika namn till exempel. Vi försöker ta namn som blivande valpköpare kan använda som tilltalsnamn om de vill - eller kanske bara en del av namnet. Vi vill gärna ha lite spanskklingande namn och så går vi i bokstavsordning i kullarna. Vi började med C-kullen och har nu hunnit till G-kullen. Vi har aldrig berättat varför vi valt de olika namnen till alla valpar. Därför tänkte jag skriva en liten förklaring till alla våra valpars namn här :-)

Chanto - Pers första hund hette Chanty. Namnet är lite omgjort och en hyllning till den älskade collyn. Chanto kallas Chanto.

Candiva - Ett namn vi skapat själva och tyckte var fint helt enkelt. "Diva" blev smeknamnet på denna vovve.

Cevilja-  En omkonstruktion av spanska staden Sevilla, en stad som Elina ÄLSKAR. "Sunny" fick dock denna lilla tös kallas.

Carmenzita- Så spanskt man bara kan tänka sig. Kallas "Zita" och var en så docksöt liten valp som verkligen passade till detta namn.

Caramella - Ett påhittat namn. Min brorsdotter Felicia hade en docka som hon själv döpt till Caramella när hon var liten. "Ella" blev tilltalsnamnet.

Carizma- Ett namn vi tyckte var vackert och passande till denna vackra valp. Kallas så även idag.

Chanja- Hela vår familj är mycket förtjusta i Grekland och staden Chania. Vi skapade en spansk form av stadsnamnet som först skrevs Chaña men det spanska tecknet gick inte igenom SKK:s registrering. Vi ändrade då stavningen till nj. Kallas Chanja.

Chica - Betyder flicka på spanska och denna lilla tös passade mycket bra i detta söta namn. Kallas så av sin familj.

Dorisa - Ett spanskt kvinnonamn som vi tyckte var tufft och vackert. Kallas Dolly idag.

Dios - Betyder gud/gudomlig på spanska. Ett kort och fint namn som familjen har behållt.

Diablo - Eftersom vi hade en gudomlig i kullen fick vi lov att ha en liten djävul också :-) Namnet betyder nämligen djävul på spanska. Vi tyckte ändå att namnet var fint och ett passande hundnamn. Kallas "Zigge" idag.

Dinamita - Betyder dynamit på spanska. Hon var svart och knubbig och med sin lilla svansstump tänkte vi på stubinen på en "dynamitgubbe". Dina, som hon kallas, passade verkligen till detta namn utseendemässigt.

Domingo - Betyder söndag på spanska och är även en känd spansk operasångare. Vi tyckte namnet var fint helt enkelt och att han sen "sjöng" väldigt mycket som lite större valp gjorde ju inte namnet mer opassande. Kallas Bosse idag. 

Danilo - Ett spanskt mansnamn som vi hittade i en lista. Fint och passande hundnamn tyckte vi. Hans familj drog ihop det lite till "Dilo".

Ebonita- Betyder elfenben på spanska. Ett vackert namn på en vacker valp. Hon kallas Ebba.

Enrico- En ombildning av det fina spanska pojknamnet Enrique. Kallas Musse.

Enya- En liten hyllning till sångerskan med samma namn, en artist som Per och jag lyssnat mycket på. Ett fint och gulligt namn på gulliga Enya som alltså kallas så.
 
Encima - Ett spanskt kvinnonamn vi hittat i en lista. Kallas "Cima" idag.

Edilia- Också ett spanskt flicknamn vi hittat någonstans. Vädigt vackert tyckte vi och även hennes familj som behållt det namnet som tilltalsnamn.

Emilio- Ett fint spanskt namn tyckte vi. Sandra i Tyskland kallar honom mest Emil (inte efter Emil i Lönneberga för han heter Mikkel på tyska :-))

Enano- Lille Enano, han kom sist och var mycket mindre än sina syskon. Enano betyder dvärg på spanska. Vi tyckte det var ett gulligt namn som var väldigt passande till denne lille kille. Han kallas Nacho idag.

Famoso Fernando- F-kullens namn har Zitas familj varit med och valt. Famoso(betyder känd) kommer efter pappan till kullen, som också heter det i stamtavlan och Fernando tyckte vi var ett vackert spanskt namn. Det blev ju bara två valpar i F-kullen, många ville välja namn och många förslag hade vi så därför fick de två killarna två namn var på F. Famoso Fernando kallas Theo.

Filiocus Finito- Det första har Zitas lillmatte valt, ett gulligt namn på en söt valp. Finito betyder ju slut på spanska. Vi hade väl ändå tänkt oss att Zita skulle få 3 eller kanske 4 valpar men efter nummer 2 tog det abrupt slut. Finito! Han kallas Freddie.

Gordito- Betyder knubbig på spanska. Passande namn till en rund valp med stubbsvans tyckte vi.

Galante- Betyder galant/stilig på spanska. Vi tycker han är mycket vackert tecknad och en mycket snygg valp.

Gitza- Ett egenskapat namn som vi tyckte passade denna vackra tjej.

Gacho- Ihop med ordet öron så betyder det slokande/hängande på spanska. Vi tyckte det var ett gulligt namn och perrons öron är ju hängande.

Gotaz- Ett påhittat namn som för tankarna till "Goa Tassar". Minstingen i kullen klädde i detta gulliga namn tyckte vi.

Gabelle- Ett vackert kvinnonamn vi hittat i en lista. Passade denna svarta panterflicka tyckte vi.

Galino- Ett egenskapat namn inspirerat av Gallito som betyder "tuffing" på spanska. Senare upptäckte vi i ordlistan att Gallino med två l betyder "fegis" på spanska. Kanske blir Galino lite mittemellan då :-)

Det blir spännande att se vad de här 7 nya små sötnosarna i G-kullen kommer att kallas :-)

Bilden tagen idag på morgonen när G-kullen är 10 dagar gamla.


Kommentarer
Postat av: Susanne och Ella

Jättekul att få denna historia bakom alla namnen. Jag har alltid tyckt om de namn ni givit era valpar och som en av era första valpköpare har jag följt dem alla :)

Vår familj tänkte först behålla hela namnet Caramella och säger det fortfarande någon gång ibland men oftast blir det för långt.Susanne och Ella eller som vissa kallar oss SusElla :)

2011-11-04 @ 01:14:30
URL: http://caramella.eldea.se
Postat av: Mia & Sasha

Hej!

Jag har följt er fina och trevliga blogg ett litet tag nu då det visar sig att min dotter har kontakt med er son eftersom de tydligen har ett gemensamt manga- och animeintresse. Ett väldigt roligt sammanträffande då vi också har en perro! Hon, perron alltså;), kommer från La Sirenita's kennel och heter Sahara men kallas Sasha och är, om jag hänger med i svängarna, halvsyster till er Nicke, eftersom hon är en Zaravalp (Zara & Tjabo). Världen är bra liten ibland! Men jag läser med nöje vidare i er blogg och följer med glädje hur er fantastiska valpkull utvecklas. Ett stort grattis till den - vilka underbaringar!

Många hälsningar från Mia & Sasha i Umeå

2011-11-06 @ 17:08:23
URL: http://sashachokladnos.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0