MH-beskrivningar

Vilken helg! HELA D-kullen kom till Kungsör för att bli mentalbeskrivna igår. Jag tror faktiskt att det är första gången som en hel perrokull beskrivs. Det var en härlig höstdag och det var ju jättekul att alla 6 kunde komma! Stort TACK till alla valpköpare (speciellt Ann som ordnat så mycket med detta) och alla andra som varit med och fixat denna dag! Det var såååå kul att se alla i en hel kull. Som uppfödare står man bara och suger åt sig alla intryck. Det är jättespännande att se hur de beter sig och också hur alla ser ut nu för tiden :-)

Alla 6 genomgick beskrivningens alla moment. 5 st var helt skottfasta (1:a) och en fick 5:a. Vi blev nog alla lite förvånade att hon fick högsta rädsla på skottet men beskrivaren menade att hon vägrade gå tillbaka till fläcken där hon satt när de två sista skotten gick av och därför var det högsta rädsla. Jaja, så kan det gå ...

Kullen var jämn i sina beteenden. Vi tycker att de reagerade mycket likt så som vi trott att de skulle reagera.
Det ska bli spännande att se deras cirkeldiagram sedan men genom egna observationerna gissar vi att kullens snitt kommer att bli ganska likt det snitt som finns för rasens alla beskrivna hundar,men det återstår att se. Det som kändes skönt var att ingen blev överdrivet rädd och alla avreagerade sina rädslor bra. 

Efter gårdagens långa vistelse ute i skog och mark var det dags att fira min mamma som fyllde år och gick i pension samma dag. Det var jättetrevlig! Men desto mindre trevligt var det att i morse släpa sig ur sängen igen för att åka och titta på när Dita skulle mentalbeskrivas. Hon är ju mamma till E-kullen som vi hoppas kunna mentalbeskriva nästa höst. Men när man väl kommit på plats så var det verkligen värt att släpa sig upp tidigt en söndag. Dita fick också känd mental status och etta på skott :-)

Vi hade en intressant diskussion med mentalbeskrivaren att det är viktigt att göra MH-beskrivning så snart efter 1-årsdagen som möjligt, innan hunden har blivit så mycket uppfostrad. Man vill se "råmaterialet" som han yttryckte det. Vissa beteenden, t ex jakt, kanske tränas bort och hunden visar mindre jaktbeteende på beskrivningen än den egentligen har i sig därför att ägaren inte önskar detta beteende. Det känns tråkigt att man inte har beskrivit hela C-kullen (där bara 2 valpar är beskrivna) men med hans ord i bagaget känns det inte så aktuellt att göra det så här i efterhand heller...

Nu på söndagens sena eftermiddag, efter en långpromenad i skogen med Moya och Mira, är vi såååå trötta! Men vilken härlig hundhelg det har varit! Här kommer lite bilder:


Dolly på väg fram för att nosa på overallen som flyger upp framför hunden


Och här är Dolly efter beskrivningen


Dina tittar på ena spöket som sakta närmar sig mot henne och husse


Dina efter avslutad beskrivning


Zigge på väg fram mot "skramlet"


Zigge har nu känd MH. Så här glad ser man ut då :-)


Bosse vågar sig fram till spöket när husse börjar prata med det


Här är Bosse färdig


Matte, ska du inte följa med och titta vem som gömmer sig där bakom? undrar Dilo i momentet avståndslek


Dilo njuter av höstsolen när han har gått färdigt


Dios leker med testledaren


Dios blir omklappad av husse efter genomgången MH-beskrivning. Dios var så otroligt lik mamma Chanja i uttrycket så det nästan var kusligt. Övriga valpar har mest ärvt pappa Lukas huvudform och uttryck.


Tyvärr hade jag inte min fotograf (läs Elina) med mig idag när Dita genomförde sin beskrivning och jag tänkte inte på att jag själv faktiskt kan hålla i en kamera fortfarande. Men här är en bild  i alla fall på Dita och Enya när de leker med Dilo.


Tack igen alla och hoppas att era vovvar sussade sött efter alla stapatser :-)
Kommentarer
Postat av: Susanne och Ella

Jiippiiii,

Starkt jobbat och jättekul med hela kullen :-) Hoppas fler följer efter, ni är ett föredömme alla ägare till hundarna i D-kullen.Susanne med C-kullens Ella (som också är metalbeskriven)

2010-10-03 @ 18:10:00
URL: http://caramella.eldea.se
Postat av: Malin och Bosse

Det var en riktigt rolig dag och vi är jättenöjda med vårat yrväder!

Det roligaste var att få träffa alla syskonen med familjer igen och se hur de har utvecklats!

Så fina vovvar allihop!!KRAM!!!

2010-10-03 @ 21:48:40
Postat av: Maria D

Visst är det bästa att MH-testa unga hundar MEN att testa en hund lite senare är bättre än att inte testa alls. Visst får de mer livserfarenheter, kanske jagar de lite mindre men de blir inte mindre rädda för Dumpe (overallen), skrammel, spöken eller skott bara för att de är äldre. Har de inga större problem med räddslor som lite äldre hade de troligen inte det som unga heller. Räddslor växer inte bort. Jag skulle inte tveka att testa C-kullen om jag var du även om de är ett par år idag.Mvh

Maria, lördagens A-figge som gärna figgar fler gånger för Perros.2010-10-04 @ 07:53:06
URL: http://www.meringa.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0